Votul popular asupra măsurilor de austeritate readuce incertitudinea în ceea ce părea o problemă rezolvată pentru moment, criza datoriilor suverane ale ţărilor din zona euro. „Să lăsăm poporul să aibă ultimul cuvânt, să decidă asupra soartei ţării”, a spus premierul George Papandreou, care, se pare încearcă, cu orice risc, să-şi rezolve şi problemele politice interne cu această ocazie. Nu este foarte clar cum va fi formulat referendumului, sigur va întreba grecii dacă sunt pregătiţi să suporte măsurile de austeritate în schimbul ajutorului financiar.
Miza este uriaşă, scrie New York Times. Un vot negativ ar însemna anularea înţelegerii dintre Grecia şi troica internaţională UE, Banca Centrală Europeană şi FMI. Iar fără ajutor Grecia n-ar putea să-şi plătească datoriile, ar intra în default necontrolat şi ar zdrucina întreaga economie mondială. Pe de altă parte, un vot pozitiv ar împinge lucrurile înainte, mutând responsabilitatea austerităţii de pe partidul de guvernământ al lui Papandreou, pe umerii poporului. Rezultatul ar fi unul foarte bun pentru Papandreou, care consideră referendumul şi ca pe un vot de încredere acordat guvernului său.
Referendumul ar putea funcţiona şi ca o ameninţare, având în vedere că băncile nu şi-au dat acordul pentru ştergerea a 50% din datoria Greciei, iar posibilitatea unei respingeri a înţelegerii ar putea fi motivantă.
Doar că nu e aşa de simplu. Opoziţia greacă a anunţat deja că nu susţine măsurile de austeritate şi „controlul extern” asupra ţării. De asemenea, cotidianul To Vima a publicat recent un sondaj care arată că vasta majoritate a grecilor nu sunt de acord cu continuarea austerităţii. Deşi situaţia nu e foarte bună, Evangelos Venizelos, ministrul de finanţe al Greciei, a pus şi mai mult gaz pe foc, declarând că „Poporului îi vine sarcina de a hotârî dacă rămânem în Europa sau ne întoarcem la drahmă”.
Unii analişti consideră că referendumul este „o lovitură de maestru” a lui Papandreou, care forţează toate partidele şi populaţia să-şi asume responsabilitatea. „Dacă reuşeşte să formuleze referendumul ca pe o întrebare cu privire la rămânerea Greciei în zona euro, atunci va primi un mare <Da>”, spune Takis Michas, analist politic la institutul Forumul pentru Grecia.
Şi mai mulţi observatori consideră totuşi că referendumul este o invitaţie la instabilitate. „Atunci când dezbaterea este foarte pasională şi există tensiune, organizarea unui referendum este riscantă”, spune Alexis Papahelas, redactorul şef al cotidianului Kathimerini, care adaugă că dacă referendumul pică, atunci există o şansă mare ca Grecia să intre în faliment. De asemenea, Yiannis Michelakis, reprezentantul partidului de opoziţie Noua Democraţie, a spus că referendumul este periculos pentru că „aruncă în aer viitorul european Greciei ca pe o monedă”.
Până una alta, oricare ar fi rezultatul referendumului, povestea nu este decât o demonstraţie suplimentară cu privire la cât de mult poate fi afectată întreaga construcţie europeană de jocurile politice, chiar şi cele din interiorul celui mai puţin important membru al Uniunii.
Grecii au luat-o razna. Vor să organizeze referendum dacă să accepte sau nu ajutorul financiar
1 noiembrie 2011, 09:43
Ultima modificare în 1 noiembrie 2011, 11:43
Nici bine n-au fost salvaţi, că grecii surprind din nou lumea, anunţând că vor organiza un referendum dacă să accepte sau nu pachetul de ajutor propus de UE şi finanţatorii internaţionali, precum şi măsurile de austeritate incluse. Unda de şoc a lovit imediat pieţele financiare ale lumii, mai ales că referendumul ar putea conţine şi o întrebare-cheie: vreţi să revină Grecia la drahmă?
Etichete: george papandreou,
grecia,
referendum
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- ”Cursul nu va trece de 4,6 lei/euro”. VEZI cine e românul care a vrut să se angajeze la fondul lui George Soros și a fost respins
- Lucru românesc: Pe șantierul pasajului Mihai Bravu–Splaiul Unirii nu muncește nimeni! VIDEO
- Steven van Groningen: România ar fi și mai atractivă dacă toată lumea ar plăti taxe
- Peter Oborne, despre asemănările dintre filozofia UE și bolșevism: “S-a creat baza unui mare cataclism financiar!”
- Autostrada spre unguri are o problemă: nu e la același nivel cu a lor
- Băncile italiene trebuie să își majoreze capitalul cu aproape 15 miliarde de euro. Intesa Sanpaolo nu are nevoie de bani suplimentari
- Leonard Orban: „În decembrie am putea retrimite facturi la Bruxelles”
- România îşi menţine ţinta de aderare la euro pentru 2015
- Avocatul Lucian Danilescu a părăsit ZRP şi s-a asociat cu Mareş&Asociaţii
- Taxa pe pârloagă – 200 lei pentru fiecare hectar de pământ lăsat nelucrat