Trei sferturi dintre greci consideră că planul guvernamental de reducere a deficitului bugetar este nedrept din punct de vedere social, întrucât afectează persoanele cu venituri mici, potrivit unui sondaj citat de Reuters.
Sondajul a arătat că mai mult de jumătate dintre greci nu consideră că acordul de săptămâna trecută al liderilor din zona euro, privind prevenirea unei crize în Grecia şi restul statelor care folosesc moneda unică, este un factor pozitiv.
Guvernul de la Atena a fost nevoit să reducă salariile din sectorul public, să îngheţe pensiile şi să majoreze impozitele, pentru a restrânge deficitul bugetar din acest an cu aproape o treime, la 8,7% din PIB.
Potrivit sondajului, 75,2% dintre persoanele intervievate nu agreează măsurile, în principal pentru că afectează prea mult pensionarii şi salariaţii şi nu contribuie la creşterea economică.
O proporţie aproape la fel de mare, respectiv 72,2%, consideră că situaţia ţării evoluează într-o direcţie greşită sau foarte greşită.
Măsurile guvernamentale au mers prea departe
Cercetarea a fost efectuată de agenţia MRB şi publicat în săptămânalul Realnews.
Repondenţii consideră în proporţie egală, (46,2% la 46,3%) că măsurile guvernamentale au mers prea departe, respectiv că sunt insuficiente.
În februarie, raportul acestor opinii era de 36,2% la 53%.
Grecii sunt sceptici în privinţa planului UE/FMI, iar 49,8% consideră că nu reprezintă un factor pozitiv, în timp ce 36,6% susţin contrariul.
Autorităţile elene vor recurge la acest plan numai dacă nu vor putea să se împrumute de pe piaţa financiară şi încearcă să convingă investitorii că pot reduce deficitul bugetar şi datoriile.
SURSA: Mediafax