Pe 8 şi 9 octombrie va avea loc la Atena evenimentul „Talentele de care are nevoie Australia”, prin care Departamentul pentru Imigraţie şi Cetăţenie al Australiei doreşte să informeze cetăţenii greci despre avantajele emigrării şi despre cum se poate obţine viza. Alături de oficiali, vin şi oameni de afaceri, ce au pregătite, numai bune de semnat, contracte de muncă ferme pentru grecii doritori, scrie Ekhatimerini. Deja autorităţile australiene au făcut publice 300 de meserii de care ar avea nevoie, începând de la doctori şi profesori, până la sudori şi electricieni.
Comunitatea greacă din Australia, deşi a şaptea ca număr de membri, peste 250.000 de australieni declarându-şi originea greacă la ultimul referendum, este una dintre cele mai influente. Oraşul Melbourne de exemplu este cunoscut drept unul dintre cele mai mari oraşe greceşti din lume, cu o populaţie de peste 150.000 de greci. Majoritatea imigranţilor greci au ajuns în Australia după al doilea Război Mondial, iar afluxul a continuat până spre finalul anilor 80 când Autralia a restricţionat imigrările. Australienii le deschiseseră atunci porţile în căutarea de forţă de muncă brută, care să ajute la exploatarea vastelor resurse minerale. În urmă cu 10-15 ani, atraşi de condiţiile excepţionale din Grecia, salarii şi pensii mari, imigranţii greci din Australia erau printre cei mai numeroşi imigranţi care se întorceau în ţara de origine, numărul grecilor cu cetăţenie australiană ce locuiesc în Grecia fiind de aproape 200.000. „După câţiva ani de trai în străinătate, m-am întors acasă acum doi ani. Cea mai mare greşeală a vieţii mele”, spune unul dintre aceştia.
Lucrurile s-au schimbat drastic în ultimele luni. Comunitatea Greacă Ortodoxă din Melbourne şi Victoria, forma instituţională în care sunt organizaţi emigranţii greci din Australia, este asaltată de telefoane şi emailuri din Grecia. Foarte mulţi, în special tineri, se interesează de condiţiile de emigrare şi de condiţiile de trai.
Potrivit jurnaliştilor greci, Australia este în acest moment ţinta preferată a grecilor care doresc să emigreze, înaintea ţărilor scandinave, Germaniei sau Statelor Unite, fenomen ce poate avea legătură cu faptul că Australia este una dintre puţinele ţări neatinse de criza financiară. Câteva sute de greci au ajuns deja în Australia şi şi-au exprimat impresiile. „Sunt de doar 10 zile în Australia şi deja mă simt o persoană nou, mai mult, simt că sunt din nou o fiinţă umană”, spune Maria, o emigrantă. Atracţia Australiei este atât de puternică încât au apărut şi profitorii. Presa de la Atena a scris despre o companie care a adunat bani de la mii de greci pentru facilitarea emigrării în Australia. S-a dovedit că era o escrocherie, firma respectivă neexistând.