Părerile grecilor sunt împărţite în legătură cu situaţia din ţară după victoria în alegeri a partidului radical de stânga Syriza. Unii au aşteptări mari de la noul Guvern, iar alţii se tem că va urma un dezastru, comentează publicaţia electronică EUObserver.
Mulţi greci încearcă un nou sentiment de mândrie naţională datorită poziţiei dure a Guvernului faţă de creditorii străini. Majoritatea sunt de acord că Syriza va aduce o schimbare, însă există două viziuni diferite în acest sens. Unii au aşteptări mari de la noul Guvern, însă ceilalţi se tem că se va produce un dezastru în Grecia.
Cetăţenii greci consideră că Uniunea Europeană ţine mai mult la cifre decât la coeziunea socială, dar asta nu înseamnă că Syriza deţine toate răspunsurile la problemele cu care se confruntă ţara, apreciază EUObserver.
Una dintre aceste probleme este finanţarea cheltuielilor zilnice. Guvernul a promis că pensiile vor fi plătite la timp, dar nu a precizat cum va face acest lucru.
Între timp, premierul Alexis Tsipras, reangajează mii de funcţionari publici care au fost concediaţi. El a îngheţat planurile care prevedeau noi concedieri şi a blocat privatizările. Syriza a spus de asemenea că intenţionează să mărească salariul minim de 518 la 715 euro.
În condiţiile în care parlamentari Syriza susţin că soluţia la problemele Greciei este să "tipărească mai mulţi bani" sau când modul lui Tsipras de a crea locuri de muncă este prin noi angajări în serviciul public deja împovărat, apar semnale de alarmă.
Această situaţie aminteşte de politicile populiste ale Guvernelor socialiste din anii '80, care au sporit cheltuielile statului şi corupţia. Numai că atunci Grecia se putea împrumuta fără probleme, iar acum această opţiune este exclusă.
Tsipras crede că Grecia poate găsi bani, iar UE se va conforma dorinţei autorităţilor de la Atena. Este un pariu riscant şi mulţi greci sunt îngrijoraţi că nu va avea succes, scrie EUObserver.