un autoturism in aceasta parte a Uniunii Europene. Nu este accesibil pentru greci, platiti cu sapte euro ora de munca, dar cu siguranta poate fi cumparat de neamtul care castiga 20 de euro intr-o ora. Pentru olandez sau un englez, care in tara lui are cel mult 28 de zile de concediu si sarbatori legale, Grecia este un adevarat paradis. Aici, sarbatorile si concediile se tin lant in timpul anului, ajungand la 39 de zile. Este recordul european in materie de leneveala legala. In sfarsit, pentru cei mai multi romani, Grecia este destinatia predilecta pentru vacante. Turismul este ieftin, atat de ieftin incat si salariatul mediu pe economie isi permite sapte zile in Halkidiki cu 25 de euro pe noapte in sezon, lasandu-i cu buza umflata pe hotelierii romani.Comisia Europeana insa este total nemultumita de indisciplina financiara si administrativa care domneste in tara si care, cu toate directivele si finantarile europene, se transmite din guvern in guvern.
Cu cioara vopsita la Comisia Europeana
Grecia nu se incadreaza in parametrii Zonei Euro. In conditiile in care Pactul de Stabilitate si Crestere defineste ca „excesiva” o datorie externa de 60% din PIB, guvernul elen se joaca cu focul colapsului economic si patroneaza datorii externe de 87,9% din PIB. Investitorii nu respecta directivele de mediu ale Comisiei Europene, iar guvernele care s-au succedat la putere nu au luat nici o masura punitiva. Fabrica de produse petrochimice Mamidakis, catalogata ca adevarata bomba ecologica, functioneaza fara autorizatie din 1997. Autoritatile elene promit de ani de zile ca o inchid, dar nu fac nimic in acest sens. In plus, au fost prinse cu minciuna de catre Comisia Europeana si duse in fata Curtii Europene de Justitie. Cauza o reprezinta cele trei mii de gropi de gunoi ilegale, pe care guvernul elen a raportat ca le-a lichidat, dar nu a facut-o. tara va plati o amenda usturatoare pentru nerespectarea directivelor de mediu, sanctiune ce se va adauga aceleia primite pentru ca nu a adoptat directivele europene referitoare la serviciile financiare.
Vot de neincredere la adresa economiei nationale
Speranta ca finantarile europene, cele mai generoase din istoria Uniunii, vor construi baza dezvoltarii economice a tarii s-au dovedit desarte. Infrastructura, considerata cheia atragerii capitalului strain, construita cu banii Uniunii Europene, a starnit interesul unei singure transnationale, compania Coca-Cola. Grecia este tara cu cele mai putine investitii straine directe din Uniunea Europeana, 1% din PIB. Fiscalitatea excesiva, aparatul birocratic stufos, dar mai ales corupt, faima comoditatii, indisciplinei si lipsei de interes a fortei de munca autohtone au tinut la distanta companiile serioase. Nu numai celor straine nu le-a suras ideea delocalizarii productiei in Grecia. Investitorii autohtoni au preferat si ei sa plece in vecini, asa ca, in ultimul deceniu, 35.000 de greci au ramas pe drumuri. Locurile lor de munca s-au mutat in Bulgaria, o data cu delocalizarea productiei fabricilor de textile. „Productivitatea muncii este mai mare, iar forta de munca mai ieftina aici, iar pe noi nu ne intereseaza altceva”, justifica presedintele Asociatiei Industriasilor Eleni, Dimitris Symeonidis, votul de neincredere dat economiei nationale. Pentru capitalul privat elen conteaza mai mult profitul, decat faptul ca zece greci din o suta sunt someri (cea mai mare rata a somajului din UE, dupa Portugalia) sau ca, o data cu reorientarea fondurilor europene catre noii membri ai Uniunii, tara va fi lipsita de sursele generoase de finantare cu care a fost obisnuita, dar pe care nu le-a folosit cum trebuie.
Dupa 23 de ani In UE, Grecia se lauda cu:
· Inflatie 3,5% – mare pentru zona euro, acceptabila insa fata de rata inflatiei in 1981, 11%.
· Crestere economica 4% in ultimii doi ani. Rata de crestere, peste media UE, nu compenseaza perioada 1981-2001, cu o rata anuala de crestere de 2% (media UE a fost de peste 4%)
· Crestere anuala a productivitatii muncii de 3% in ultimii opt ani. Intre 1981si 1995, productivitatea muncii s-a tarat de la an la an cu 0,5%.
· Cele mai mari finantari din partea UE – 5,5 miliarde euro. Destinatia predilecta a fondurilor este finantarea deficitului bugetar, ceea ce recomanda Grecia ca avand o economie instabila in lipsa finantarilor UE.
Pe harta europeana a coruptiei, Grecia ocupa locul 50
Aflata pe locul 50, din 83, in topul european al coruptiei, conform Transparency International, si nominalizata ca tara cu cei mai coruptibili jurnalisti de catre Institutul American pentru Relatii Publice, Grecia este obisnuita cu scandalurile la nivel inalt. Recent, un astfel de scandal a pus capat carierei politice a ministrului adjunct al economiei, Christos Pachtas, acuzat de Opozitie ca a primit avantaje materiale din partea unei companii de constructii pentru a facilita obtinerea unui contract cu statul elen. Numele fostului comisar european grec a facut, de asemenea, obiectul acuzatiilor de coruptie. Anna Diamantopoulou, spune presa elena, si-a folosit influenta politica pentru a-si ajuta sotul, om de afaceri, sa beneficieze de finantari din partea Uniunii Europene.