În iunie, depozitele au scăzut cu 1,9% faţă de luna precedentă, ajungând la cel mai scăzut nivel din iulie 2007.
Banca Greciei a anunţat că depozitele au scăzut în iunie la 188,2 miliarde de euro, de la 191,9 miliarde de euro în mai. De la începutul anului, depozitele au scăzut cu 10% sau 21,4 miliarde de euro.
Reducerea valorii depozitelor a înrăutăţit criza lichidităţilor cu care se confruntă băncile din Grecia, care sunt dependente de finanţarea de la Banca Centrală Europeană, deoarece nu se mai pot împrumuta de pe pieţe din cauza crizei datoriilor suverane cu care se confruntă Grecia.
În 2010, depozitele persoanelor fizice şi juridice la băncile din Grecia au înregistrat un declin de 12,2%, sau de 29,1 miliarde de euro comparativ cu 2009.
Golirea depozitelor care a înrăutăţit problemele de lichidităţi ale băncilor din Grecia va persista anul acesta, înainte ca redresarea economiei să schimbe această tendinţă, se arată într-un raport publicat recent de NBG, ce mai mare instituţie elenă de creditare.
NBG estimează că sistemul bancar din Grecia va suferi probabil din cauza unei scăderi mai lente a depozitelor în 2011, echivalând cu 8% sau 19 miliarde de euro, după ieşiri de numerar de 40 miliarde de dolari sau 14%, anul trecut, inclusiv depozitele non-rezidenţilor.
Majoritatea ieşirilor de numerar din 2010, aproximativ 34 miliarde de euro, au avut loc în perioada ianuarie-iulie, atenuându-se după ce a devenit efectiv pachetul de asistenţă financiară de 110 miliarde de euro acordat Greciei de UE şi FMI.
NBG se aşteaptă la o redresare a depozitelor în 2012 într-un ritm care va depăşi rata nominală de creştere a economiei, ajutând băncile elene să nu mai fie dependente de finanţarea BCE.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
Sursa: Agerpres