Cine a mâncat măcar o dată o salată grecească știe că este cea mai bună mâncare de vară. Este rece, revigorantă și poate însoți orice bucată de pește sau de carne făcută la grătar. Știați că această salată delicioasă nu conține oțet sau lămâie? Acest site arată care este secretul salatei grecești.

Dressingul nu se face cu oțet sau suc de lămâie

În general, salata grecească conține cam tot ce conține o salată obișnuită – roșii, castraveți, ceapă roșie și măsline. Există totuși ceva ce face diferența între o salată grecească autentică și versiunea populară din orice altă bucătărie. Dressingul nu se face cu oțet sau suc de lămâie. Expertul în bucătăria grecească Diana Moutsopoulos spune: ”Suc de lămâie? Nici vorbă! Ar fi dezgustător”.

Și atunci de unde provine aciditatea, care este atât de importantă într-o salată? În bucătăria tradițională grecească, există o modalitate de a oferi preparatului cu legume proaspete o aromă soft, care nu este la fel de astringentă ca oțetul. O salată grecească autentică nu conține decât ​​ulei de măsline. Asta nu înseamnă că are o aromă prea uleioasă. Savoarea „dresingului” este extrasă, de fapt, din roșiile proaspete.

Cum să faci o salată grecească autentică

Începeți cu roșii coapte și suculente. „Cea mai bună modalitate de a face acest lucru este să le tăiați bucăți, nu perfecte, ci bucăți neregulate, mari”, îndrumă Moutsopoulos. Tăierea roșiilor peste bol (bolul de servire) vă va asigura că nu veți irosi zeama. Apoi, amestecați cu un praf generos de sare de mare. În continuare, lăsați roșiile să stea în sare aproximativ 10- 30 de minute. Astfel se va crea un sos de roșii aromat în partea de jos a vasului. Abia apoi adăugați restul ingredientelor (castraveți, ceapă roșie, măsline, ulei de măsline etc.), amestecați și serviți. Simplu, elegant și delicios.

Folosiți un ulei de măsline extravirgin de calitate

Este bine să folosiți la salate un ulei de măsline extravirgin de calitate, piperat, cu o culoare frumoasă. Pe lângă sare (și poate puțin oregano uscat), este singura aromă adăugată. În ceea ce privește brânza feta, nu o sfărâmițați deasupra! Modul tradițional de a servi salata grecească este cu brânză feta întreagă. „Eventual o felie sau poate două, așa, întregi, dar niciodată sfărâmițate”, spune ea. Unele adaosuri, în funcție de regiunea în care se consumă, sunt caperele murate, fructele de pădure și ardeii verzi, dar ingredientele de bază rămân aceleași.

Uleiul de măsline poate reduce riscul apariției depresiei

După cum scrie Healthdigest, uleiul de măsline este asociat cu îmbunătățirea simptomelor depresive, spre deosebire de o dietă bogată în alte uleiuri, cum ar fi cele de șofran, canola și soia. Principalul motiv pentru care uleiul de măsline este un aliment atât de sănătos se datorează în mare parte polifenolilor săi, o formă de antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor, inversând sau prevenind oxidarea celulelor.

Uleiul de măsline are un rol important în reducerea riscului apariției depresie și în îmbunătățirea sănătății creierului. Cei care trăiesc în zone în care dieta mediteraneană este la ea acasă, cum ar fi Grecia, suferă rareori de depresie, demență sau Alzheimer.

Un studiu publicat în JAMA Psychiatry a constatat că persoanele care trăiesc într-o zonă mediteraneană, unde se consumă ulei de măsline, au cele mai puține cazuri de depresie severă, precum și o durată de viață mai lungă.

Ajută la prevenirea apariției bolii Alzheimer

Uleiul de măsline este un element de bază al dietei mediteraneene. Un studiu din anul 2006 sugerează că respectarea dietei mediteraneene poate să reducă riscul apariției bolii Alzheimer. În plus, un studiu din 2018 a descoperit că dieta poate ajuta la încetinirea apariției acestei maladii.