Clasa de mijloc elenă sucombă sub datorii şi cheltuielile de zi cu zi. 70% din creditele ipotecare abia restructurate nu se mai plătesc, familii altădată prospere se mută locuinţe mai modeste, oamenii vând din casă chiar şi bijuteriile de la bunici, iar mulţi debitori aleg să uite de creditele vechi. Cu toţii încearcă să amâne plăţile, într-un tablou economic marcat de hazard moral. Este dezastrul Greciei văzut de la nivelul omului de rând.
Un reportaj Financial Times ne-o înfăţişează pe Margarita stând cu picioarele încrucişate pe parchetul strălucitor al unui mic apartament din Atena înconjurată de cutii de carton; cu ea sunt lucrurile familiei ei. "Nu m-aş fi aşteptat niciodată ca să mă întorc să locuiesc în fosta casă a părinţilor mei", spune femeia în vârstă de 42 de ani. Soţul ei Giorgios, un bancher dat afară cu trei ani în urmă îi supraveghează pe muncitorii care instalează sistemul de securitate al locuinţei cu două dormitoare şi un balcon, în timp ce fiinca lor în vârstă de 16 ani face o cafea.
Este familia care a fost silită să se mute din vila deţinută într-o suburbie din nordul Atenei pentru a evita în ultimul moment un faliment pe creditul lor ipotecar. "Am restructurat deja de două ori împrumutul mulţumită colegilor mei de la bancă, dar tot nu putem face faţă plăţilor", explică Giorgios motivul pentru care au găsit chiriaşi care să se mute în vila lor.
Sunt departe de a fi scăpat de datorii. Încă mai datorează taxele pe un an întreg pentru şcoala privată internaţională pe care fiica lor o urmează, însă capul familiei recunoaşte că nu este o prioritate. Nici măcar nu mai este jenat de incapacitatea sa de a plăti deoarece mulţi alţi părinţi sunt în aceeaşi situaţie.
Şi-au dat seama cu greutate de amploarea crizei
Sunt zbaterile prin care trece altădată prospera clasă de mijloc din Grecia care a accesat masiv credite când băncile se luptau să acorde împrumuturi la dobânzi reduse după ce Grecia a aderat la moneda euro în anul 2001.
Când criza a lovit, au încercat să nu-şi schimbe stilul de viaţă convinşi că recesiunea reprezintă doar o scurtă pauză dintr-o tendinţă lungă de majorare a veniturilor până când acestea ar fi urmat să ajungă la nivelurile din Italia şi Spania.
În cele din urmă, a fost nevoie să facă ajustări dure. Cu economiile lor epuizate şi cu un viitor incert pentru ţară mulţi deja au început să mai facă plăţi, virtual îngheţând economia.
Firmele nu-şi mai onorează plăţile între ele
Veniturile din taxe au căzut şi ele în luna mai cu un miliarde de euro sub ţinta bugetată, cu atâţia cetăţeni greci uitându-se chiorâş la îndatoririle faţă de Fisc. În acelaşi timp, "plăţile între firme aproape că au lua o pauză", spune un om de afaceri din Atena. "Învârt între ei aceleaşi cecuri expirate", adaugă acesta.
Pentru bănci, principala durere de cap o reprezintă creditele ipotecare pentru care debitorii au încetat unilateral plăţile, în aşa-numite falimente strategice. Oamenii se bazează că actualul guvern alcătuit de formaţiunea stângii radicale Syriza îi va proteja de la executarea silită. "Este o chestiune de hazard moral… Pentru aproximativ 70% din ipotecile deja restructurate nu se mai fac plăţi deoarece oamenii consideră că executările silite se vor aplica numai proprietarilor de vile", spune un bancher.
"Am şi un credit de vacanţă de care uitasem complet"
Dmitris, cândva un şef executiv la o companie de publicitate şi-a vândut brandul sub care opera şi acum încearcă să plătească din datoriile pe care agenţia le acumulase cu trei ani în urmă. "Încă mai datorez bani pentru maşină şi ambarcaţiunea cu motor pe care nu îmi permit să o folosesc. Am chiar şi un credit pentru vacanţă de care uitasem complet", mai spune el. "Acum m-am mutat la mama mea, îmi caut de lucru şi aştept ca banca să vină cu o nouă ofertă de restructurare."
Vând totul din casă pentru cheltuielile de zi cu zi
După şase ani de criză clasa de mijloc din Grecia strâmtorată încearcă să facă faţă cheltuielilor cânzând obiecte de valoare moştenite de la bunicii lor. Tot mai mult, piese unice precum bijuterii din perioada otomană, tablouri de secol XIX ale unor artişti eleni, icoane bizantine, monede greceşti şi romane sunt vândute dealerilor privaţi pentru cash. "Este o mare piaţă neagră pentru amintirile de familie… mulţi oameni încearcă un sentiment de ruşine că trebuie să se despartă de lucruri despre care au vorbit atât de mult", spune Angelos, evaluator pentru un comerciant de opere de artă din Geneva. "Pentru cumpărători sunt oportunităţi care îşi vor vedea roadele atunci când vom avea adevărata revenire economică. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva de la cel de-al doilea război mondial încoace", adaugă el.
Deja se gândesc la faptul că prosperitatea nu va mai reveni vreodată
Înapoi apartamentul vechi al părinţilor ei, Margarita, care şi-a pierdut slujba ei în marketing anul trecut, face ea însăşi o listă cu mici răsfăţuri de care care se bucura în anii trecuţi, iar acum i-au devenit inaccesibile. Printre ele, vacanţele în străinătate, orele de yoga şi câte o nouă geantă de la Prada în fiecare an. "În anii buni luam aceste lucruri ca fiind de la sine înţelese, dar acum cu drumul către care Grecia se îndreaptă cu aceşti oameni [guvernul Syriza] mă întreb dacă le voi mai avea vreodată", spune ea.