Preşedintele SETE, Andreas Andreadis, a estimat că sosirile de turişti internaţionali vor ajunge la 25 de milioane (27,5 milioane dacă sunt incluşi şi pasagerii navelor de croazieră), de la 23,5 milioane în 2015, în timp ce veniturile din turism ar urma să înregistreze un avans de 5,6% până la 15 miliarde euro. Andreadis a avertizat încă că "aceste ţinte depind de încheierea cu succes a procedurilor de evaluare a acordului de asistenţă şi de gestionarea fluxurilor de refugiaţi. Cuvântul cheie este stabilitate".
Prima evaluare de către creditori a reformelor realizate de Guvernul grec a început în luna ianuarie dar ulterior a fost întreruptă urmând a fi reluată în cursul acestei săptămâni. Andreas Andreadis a făcut un apel pentru ca această evaluare să se finalizeze până la finele lunii aprilie, înainte de Sărbătorilor de Paşte, o perioadă importantă pentru industria turistică. La rândul său, Guvernul de la Atena speră că finalizarea evaluării va deschide calea pentru noi discuţii cu privire la reducerea datoriei Greciei, ceea ce va trimite un semnal pozitiv pieţelor.
În paralel cu îndeplinirea termenilor acordului de asistenţă convenit cu creditorii, Grecia se străduieşte să facă faţă afluxului de refugiaţi. Peste un milion de persoane care au fugit din calea războiului şi sărăciei din Orientul Mijlociu au ajuns în Uniunea Europeană, majoritatea dintre ei traversând marea din Turcia în Grecia. Pentru a face faţă afluxului de refugiaţi, Guvernul de la Atena a înfiinţat tabere în cinci insule din Marea Egee.
Andreadis a avertizat că unele destinaţii turistice din Grecia vor fi afectate de afluxul de refugiaţi, acestea urmând să înregistreze o scădere a numărului de sosiri, adăugând că summitul european din 17-18 martie va fi crucial.
Grecia se bazează pe monumentele istorice şi plajele sale pentru relansarea economică. Sectorul turismului este principala sursă de venit a Greciei, fiind responsabil pentru 17% din PIB şi angajând 20% din populaţie.
Sursa: Agerpres