Grecia a anunţat joi că este pregătită să înceapă negocieri cu Turcia asupra zonelor maritime pe care cele două ţări şi le dispută pentru exploatare în Marea Egee, relatează France Presse, citată de Agerpres.
Turcia a suspendat luna trecută explorările de petrol şi gaze în largul unei insule greceşti după ce această iniţiativă a sa a dus la exacerbarea tensiunilor între cele două ţări.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în 28 iulie la CNN-Turk că este ‘pregătit să discute (toate litigiile) cu Grecia fără condiţii’.
‘Aşteptăm să vedem dacă Turcia intenţionează să o facă la modul serios, suntem pregătiţi din această lună’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas.
Premierul grec: Turcia este un factor destabilizator în regiune
De asemenea, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a dat asigurări miercuri că este ‘întotdeauna bucuros’ să discute cu Turcia delimitarea zonelor maritime în Marea Egee şi în Mediterana orientală. ‘Făcusem progrese până când Turcia a pus capăt discuţiilor preliminare în 2016’, a remarcat el.
Grecia, a adăugat Mitsotakis, nu va veni la masa negocierilor cu ‘o armă la spate’, adăugând că în caz de dezacord ‘vom merge la Curtea Internaţională de Justiţie, vom merge la Haga’. ‘Noi vom respecta decizia Curţii’, a spus el.
Pe de altă parte, Mitsotakis a apreciat totuşi că Turcia nu se comportă într-un mod ‘fiabil’ în cadrul NATO şi constituie un factor ‘destabilizator’ în regiune.
Acesta a evocat în acest sens survolul insulelor greceşti de către avioane de vânătoare-bombardiere turceşti, foraje ‘ilegale’ în largul Ciprului şi tentative de a ‘transforma în arme’ miile de migranţi şi refugiaţi când le-a permis să se îndrepte în masă spre frontiera elenă în februarie.
Presa greacă, citând surse militare, a indicat miercuri că avioane turceşti au încălcat de cel puţin 33 de ori spaţiul aerian al Greciei în ultimul timp.