Grecii vor să rămână în zona euro dacă UE relaxează măsurile de austeritate

Grecii doresc în proporţie de 88 % ca ţara lor să rămână în zona euro, însă vor ca Uniunea Europeană să relaxeze măsurile de austeritate deoarece, în caz contrar, sunt deschişi posibilităţii de a reveni la drahmă, potrivit rezultatului unui sondaj de opinie realizat de institutul demoscopic Pulse RC publicat vineri de săptămânalul "To Pontiki''.

Potrivit studiului, 54 % dintre subiecţi au răspuns că doresc "să rămână în zona euro făcând sacrificii până la un anumit punct, iar în caz contrar să revină la drahmă"; 34 % pledează pentru menţinerea monedei unice "cu orice preţ", iar 7 % cer "revenirea imediată la drahmă".

Acesta este primul sondaj de opinie pe această temă de când au eşuat negocierile privind formarea unui nou guvern la Atena după alegerile legislative din 6 mai, eşec ce a alimentat speculaţiile privind o eventuală ieşire a Greciei din zona euro.

Majoritatea votanţilor partidului Noua Democraţie (ND) şi ai Mişcării Socialiste Panelene (PASOK) se declară favorabili rămânerii cu orice preţ în zona euro, în timp ce votanţii celorlalte partide optează pentru rămânerea în zona euro însoţită de o relaxare a măsurilor de austeritate.

Pe de altă parte, studiul indică drept favorit pentru alegerile legislative din luna iunie Coaliţia Stângii Radicale (SYRIZA), cu 24,5 % din intenţiile de vot (aproape 8 procente în plus faţă de rezultatul obţinut la 6 mai), urmată de ND, cu 21,5 %.

Aceasta este tendinţa pe care o arată cel puţin şase sondaje de opinie publicate după recentele alegeri (cu excepţia unuia care creditează ND cu un avantaj de 2,5 procente faţă de SYRIZA) şi toate arată că restul partidelor îşi vor menţine rezultatul obţinut la 6 mai.

SYRIZA este partidul care răspunde dorinţei majorităţii, deoarece pledează pentru menţinerea euro, însă cere derogări de la memorandumul de austeritate impus de Bruxelles şi acceptat de ND şi PASOK.

În contextul speculaţiilor privind ieşirea sau expulzarea Greciei din zona euro, în ultimele zile s-au retras sute de milioane de euro din conturile bancare ale Greciei, însă, după cum a constatat EFE, situaţia a revenit vineri la normal.

‘Cât timp Grecia va rămâne în zona euro, nu va exista o panică bancară’, a explicat joi pentru EFE economistul Michael Massurakis de la Alphabank.

Bursa elenă, deşi şi-a început sesiunea vineri dimineaţă cu uşoare pierderi, la prânz a inversat tendinţa.

Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, aflat vineri în vizită de lucru la Atena, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de instabilitatea politică din Grecia şi s-a declarat în favoarea întăririi puterii Uniunii Europene.

"Europa are acum o putere limitată", a spus Martin Schulz, care a avut convorbiri cu preşedintele elen, Carolos Papoulias. Numai întărind puterea UE ‘vom avea ocazia de a dovedi că nu vrem să sclavizăm Grecia, ci pur şi simplu să o ajutăm’, a precizat şeful legislativului comunitar.

Cancelarul german, Angela Merkel, i-a telefonat vineri preşedintelui Papoulias pentru a discuta despre situaţia din Grecia, însă conţinutul convorbirii nu a fost dat publicităţii.

Tot vineri a fost ales conservatorul Vyron Polydoras (fost ministru al Ordinii Publice) în funcţia de preşedinte al parlamentului, până la dizolvarea acestuia, care este aşteptată în următoarele zile, în perspectiva alegerilor legislative care ar urma să aibă loc la 17 iunie dar care nu au fost convocate încă.
Sursa: Agerpres