GRECO recunoaște că autoritățile din România au depus eforturi pentru implementarea măsurilor anticorupție

romania ue uniunea europeana steag

SURSA FOTO: Dreamstime

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei, a publicat miercuri, 25 ianuarie, un raport care evaluează progresele înregistrate de România în punerea în aplicare a recomandărilor adresate țării privind prevenirea corupției.

GRECO recunoaște că autoritățile din România au depus eforturi pentru implementarea măsurilor anticorupție

Potrivit raportului, GRECO a ajuns la concluzia că România a implementat integral șapte dintre cele 13 recomandări cuprinse în raportul de evaluare din runda a 4-a. A implementat parțial trei recomandări, iar patru recomandări rămân neimplementate.

În ceea ce privește un alt raport de evaluare ad-hoc, România a implementat integral trei din cele cinci recomandări și a implementat parțial două recomandări.

GRECO consideră că s-a înregistrat o ușoară îmbunătățire

GRECO consideră că s-a înregistrat o ușoară îmbunătățire prin introducerea unui cod de conduită pentru membrii Parlamentului – inclusiv a unui sistem de aplicare a acestuia – și prin eforturile depuse pentru a aborda problema ridicării imunităților parlamentarilor.

Chiar și așa, acesta subliniază că transparența procesului parlamentar trebuie îmbunătățită în continuare și că ar trebui redusă utilizarea procedurilor de urgență.

De asemenea, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a aborda conflictele de interese, pentru a introduce norme privind modul în care parlamentarii se angajează cu grupurile de interese și pentru a institui un sistem de consiliere independentă pentru parlamentari, care să le permită acestora să solicite consiliere în probleme de integritate.

În ceea ce privește atât judecătorii, cât și procurorii, o evoluție importantă este faptul că autoritățile române au desființat secția specială a procurorului pentru investigarea infracțiunilor din sistemul judiciar, a cărei creare a fost puternic contestată de GRECO.

GRECO recunoaște că autoritățile au depus eforturi

GRECO recunoaște că autoritățile au depus eforturi pentru a spori rolul Consiliului Superior al Magistraturii și al Inspecției Judiciare în ceea ce privește răspunsul la riscurile la adresa integrității judecătorilor și procurorilor, inclusiv prin formare și acces la informații.

Mai mult, raportul ia act de eforturile de a introduce o nouă legislație pentru judecători și procurori, pentru a asigura independența acestora. Adoptarea noii Legi privind statutul judecătorilor și procurorilor, a noii Legi privind organizarea judiciară și a noii Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii reprezintă pași importanți înainte, care trebuie să fie urmați de o serie de măsuri de punere în aplicare.

GRECO concluzionează că nivelul de conformitate al României nu mai este „nesatisfăcător la nivel global”. Se așteaptă ca autoritățile române să raporteze GRECO cu privire la progresele suplimentare înregistrate în punerea în aplicare a recomandărilor restante până la 31 decembrie 2023.