Green Deal trebuie schimbat. Adrian Câciu: Nu trebuie să privească doar efectele schimbărilor climatice

Green Deal

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, vrea ca „Green Deal” să fie schimbat de cei de la Bruxelles, astfel încât să vizeze și combaterea schimbărilor climatice efectiv, nu doar efectele lor.

Green Deal ar trebui schimbat

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a mărturisit că cei de la Bruxelles consideră necesară modificarea Green Deal-ului. Pactul Verde nu ar trebui să se limiteze doar la abordarea efectelor schimbărilor climatice, ci ar trebui să se concentreze și asupra combaterii lor în mod direct. Aceasta inițiativă implică investiții semnificative și fonduri substanțiale. Există eforturi pentru recuperarea și compensarea pagubelor, însă ar fi ideal să nu fie pagube deloc.

El a subliniat necesitatea unei politici pentru combaterea schimbărilor climatice, descrisă drept o dezbatere semnificativă ce ar putea conduce la schimbări fundamentale în paradigma europeană. Acesta a remarcat că problema nu este doar a României, ci afectează întreaga Europă, care nu a avut o politică coerentă în acest sens.

În ceea ce privește măsurile naționale, Adrian Câciu a menționat sprijinul pentru gestionarea efectelor schimbărilor climatice, dar a atras atenția că nu sunt abordate suficient cauzele acestora la nivel global.

Adrian Câciu (SURSA FOTO: Facebook, Adrian Câciu)

România va primi 6 miliarde de euro peste doi ani

Oficialul român a vorbit și despre banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cei din politica de coeziune, dar şi de cei din fondul social pentru climă, unde sunt disponibili 6 miliarde de euro, care vor intra în România peste doi ani.

„Aici nu e vorba nici de bani, e vorba de foarte multe investiţii care se fac în a asigura o rezilienţă la aceste schimbări climatice”, a punctat el pentru Antena 3.

Potrivit spuselor sale, investiţiile active sunt cele în împăduriri, în irigaţii, în combatere eroziunii solului.

„Acum două zile a fost o rupere de nori în Munţii Făgăraş. Eram acolo. Câţi bani se investesc oare în corectare de torenţi? Costă foarte mult, nu ai voie să pătrunzi într-o arie protejată, nici măcar să iei pietrele, aluviunile, care vin pe un astfel de mic pârâiaş care, la un moment dat, în caz de viitură, se transformă într-un dezastru natural.

(…) Ele ajung să aibă o amploare, pentru că la momentul T zero n-am stat toţi la masă. E vorba de Romsilva, de Ministerul Mediul, Ministerul Agriculturii, e vorba de UAT-uri, de autorităţi locale, de ministere, de administraţia centrală. Este vorba de o strategie într-adevăr de combatere a schimbărilor climatice, nu numai a efectelor.

Lucrăm prea mult la efecte. E bine să lucrăm la efecte, e bine să avem finanţări pentru efecte, e bine să protejăm populaţia, e bine să protejăm economia, dar trebuie să trecem şi în paradigma de a investi în a nu se mai întâmpla lucruri”, a explicat Adrian Câciu.