GreenGlass Recycling, cea mai modernă fabrică de reciclare a deşeurilor a sticlei  din Europa de Est, are o capacitate de peste 110.000 de tone de sticlă şi poate procesa toate deşeurile de sticlă din Bucureşti în doar o săptămână.

Situată în proximitatea Capitalei, în cadrul fostei platforme industriale Danubiana, GreenGlass Recycling transformă deşeurile de sticlă în granule de puritate foarte mare (99,99%), ce sunt mai departe folosite în procesul industrial de fabricare a sticlelor noi. Folosind sticla provenită de la societăţile de salubritate, din industria de construcţii şi auto, din sistemul HoReCa, de la staţii de sortare municipale a deşeurilor şi de la colectori autorizaţi, GreenGlass contribuie direct la micşorarea cantităţii de deşeuri din sticlă care ajunge la gropile de gunoi.

„În România, cantitatea monitorizată de sticlă pusă anual pe piaţă sub forma ambalajelor este de aproximativ 200.000 de tone, la care se adaugă o cantitate nemonitorizată de peste 300.000 de tone de sticlă plată folosită în construcţii, precum şi cantităţi importante de sticlă provenită din industria auto. Vorbim de un material din ce în ce mai folosit în diverse industrii, dar care a rămas pe ultimul loc în ceea ce priveşte reciclarea, deşi avem obiective stricte de gestionare a acestui tip de deşeu”,  a declarat Constantin Damov, co-fondator GreenGlass Recycling.

Obiectivul de reciclare a deşeurilor de ambalaje de sticlă pentru România ca stat membru al UE este de 60% din cantitatea pusă  pe piaţă, începând cu anul 2012. În primul an de funcţionare, reprezentanţii GreenGlass estimează că fabrica va procesa peste 30.000 de tone de sticlă, urmate de o creştere anuală de 15.000 de tone, până la atingerea capacităţii maxime.

Fabrica desfăşoară operaţiuni de măcinare, tratare termică, separare magnetică a metalelor, aspirarea foliilor de plastic şi a etichetelor, sortare manuală şi sortare în funcţie de granulaţie, iar ca produs final rezultă granule de sticlă. GreenGlass este singura fabrică din România şi din Europa de Est cu instalaţii de sortare de ultimă generaţie ce poate produce granule de sticlă de puritate de 99,99%.

Printre cei mai importanţi clienţi ai GreenGlass sunt marii producători locali de ambalaje de sticlă, geam plat sau fibră de sticlă, dar materialul poate merge şi la export, cererea de sticlă reciclată fiind în creştere la nivel mondial.
Green Glass este parte din Green Group, cel mai mare investitor în industria verde din România. Din Green Group mai fac parte: GreenTech (primul reciclator integrat de PET), GreenFiber Internațional (producător de fibră sintetică şi bandă PET), GreenWEEE Internaţional (unitate de tratare a deşeurilor electrice şi electronice), GreenLamp Reciclare (singurul reciclator din România care tratează echipamentele de iluminat uzate).