Fostul preşedinte al Rezervei Federale a Statelor Unite Alan Greenspan anticipează o creştere economică solidă în ultimele două trimestre ale acestui an, însă se arată îngrijorat de anul viitor şi avertizează că redresarea economiei americane s-ar putea "clătina" în 2010, transmite Reuters, citat de Mediafax. "Cred că stăm bine în următoarele şase luni. Piaţa rezidenţială şi cea auto dau semne de redresare, însă procesul nu este unul accelerat", a declarat Greenspan
Fostul preşedinte al Rezervei Federale a Statelor Unite Alan Greenspan anticipează o creştere economică solidă în ultimele două trimestre ale acestui an, însă se arată îngrijorat de anul viitor şi avertizează că redresarea economiei americane s-ar putea „clătina” în 2010, transmite Reuters, citat de Mediafax.
„Cred că stăm bine în următoarele şase luni. Piaţa rezidenţială şi cea auto dau semne de redresare, însă procesul nu este unul accelerat”, a declarat Greenspan într-un interviu pentru Reuters.
Piaţa auto a obţinut un sprijin neaşteptat la finele lunii iulie, când guvernul american a introdus un program de subvenţii pentru stimularea vânzărilor de automobile, însă creşterea determinată de această măsură ar putea fi nesustenabilă.
Greenspan, care s-a retras din funcţia de preşedinte al Fed în 2006, după 18 ani de mandat, susţine că piaţa americană este saturată în ceea ce priveşte autoturismele, arătând că există cu 20% mai multe maşini decât şoferi.
Vânzările auto vor scădea
Astfel, fostul şef al Fed estimează că vânzările auto vor reveni la nivelurile scăzute din primele şase luni ale acestui an odată ce programul guvernamental va lua sfârşit, în contextul unei pieţe a creditelor de consum aflată încă în dificultate.
În ceea ce priveşte piaţa rezidenţială, scăderea abruptă a sectorului construcţiilor ajută dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale să „scape” de surplusul de locuinţe, însă Greenspan consideră că rata de împroprietărire din Statele Unite nu va reveni la nivelurile anterioare crizei.
Greenspan a fost lăudat pentru că a obţinut, în timpul mandatului la şefia Fed, cea mai lungă perioadă de creştere economică neîntreruptă din istoria Statelor Unite, în perioada 1991-2001, însă activitatea profesională a economistului a început să fie criticată odată cu ascensiunea crizei.
SURSA: Mediafax