La un an de la listarea la bursă, Fondul Proprietatea nu se simte prea bine. Acțiunile FP se tranzacționează cu un discount de de pînă la 60%, multe dintre companiile din portofoliu nu sunt încă listate, statul român a rămas acționar minoritar, iar conducerea este contestată prin tribunale. Cu toate acestea, reprezentanții managerului de Fond, cei de la Franklin Templeton, sunt optimiști pentru evoluția din 2012.
„Succesul listării Fondului Proprietatea vine din numărul mare de investitori străini atrași, care poate fi văzut și în structura acționariatului din prezent”, spune Mark Mobius, președintele Franklin Templeton Emergind Markets, cu ocazia împlinirii unui an de la listare. Foștii proprietari, despăgubiți cu acțiuni ale Fondului Proprietatea, nu au de ce să se bucure prea mult, cotația din prezent fiind mult sub cea de la listare (aproximativ 0,46 lei pe acțiune, față de 0,65 acum un an).
Managerii Fondului sunt optimiști pentru acest an și cred într-o evoluție pozitivă a acțiunilor, mai ales că se așteaptă o serie de listări ale companiilor din portofoliu, listări pe care statul promite că le va efectua. „Lucrăm foarte bine acum cu ministrul Economiei Ion Ariton și credem că evoluție cotației din acest an a Fondului Proprietatea va surprinde pozitiv acționarii”, spune Greg Konieczny, manager de fond.
De altfel, reprezentanții Franklin sunt optimiști și în ceea ce privește rezolvarea crizei din Europa, care ne afectează și pe noi. „Europa va ieși mai puternică din această criză, lucru care se va întâmpla până la sfârșitul acestui an”, spune Mark Mobius, care adaăgă că „situația nu este atât de rea pe cât pare.”
Un lucru pozitiv la nivel internațional este și faptul că foarte mulți bani sunt în așteptarea unor investiții profitabile și, odată cu calmarea situației, aceste fonduri vor intra în piețe. „La nivel global, sunt foarte mulți bani care așteaptă să fie investiți, iar România ar trebui să se uite și către investitorii din Est, către Asia, atunci când își promovează listările”, arată Mobius. Șeful Franklin Templeton Emerging Markets este de părere că eșecul ofertei secundare de la Petrom de anul trecut a fost cauzat de o lipsă de organizare, titlurile din sectorul energetic fiind în continuare la căutare pe piețe.