Două treimi din conducerea BNR urmează să fie afectată de interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Mugur Isărescu atrăgea atenţia parlamentarilor, pe 22 iunie, că, având în vedere modul în care este formulat proiectul de lege, acesta nu ar permite continuarea activităţii celor care au trecut de vârsta de 70 de ani, chiar dacă deja au fost numiţi de Parlament într-o funcţie, înainte de intrarea în vigoare a legii.
Mugur Isărescu, Florin Georgescu sau Dan Radu Ruşanu, pe lista celor vizaţi
„Actul de numire în funcţie încetează de drept la intrarea în vigoare a legii”, subliniază Isărescu. Inclusiv Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale este vizat, pentru că unii membri, care în prezent sunt numiţi până în 2024, nu-şi mai pot exercita mandatul, notează Adevărul.
Este vorba, în primul rând, de membrii Consiliului de Administraţie trecuţi de 70 de ani, respectiv Mugur Isărescu, Dan Radu Ruşanu şi Virgiliu Stoenescu. Ei şi-ar putea pierde mandatele în cazul în care nu vor mai putea lucra deloc la stat după împlinirea vârstei de 70 de ani.
Apoi, este vorba despre membrii Consiliului de Administraţie care beneficiază şi de pensie şi de salariu şi au între 65 şi 70 de ani. Este vorba despre prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, Eugen Nicolăescu şi Gheorghe Gherghina.
Ce bani încasează din pensii şi din salarii conducerea BNR?
Toţi aceştia au venituri de invidiat, potrivit declaraţiilor lor de avere. Potrivit ultimei declaraţii depuse de Mugur Isărescu, în iunie 2020, aferentă anului 2019, guvernatorul a încasat, în anul respectiv, un salariu total de circa 900.000 de lei, în timp ce veniturile din pensie au fost de 160.000 de lei (vezi declaraţia).
Dan Radu Ruşanu a fost numit în BNR la începutul lui iulie 2019 şi a încasat 53.000 de lei drept indemnizaţie pentru o jumătate de an, la care se adaugă şi venituri din pensii de 175.000 de lei (vezi declaraţia).
Virgiliu Stoenescu a primit 250.000 de lei drept salariu din partea Băncii Naţionale, la care s-au mai adăugat şi pensia pe bază de contributivitate, de 70.000 de lei, dar şi cea primită de la Uniunea Scriitorilor, de 17.400 de lei (vezi declaraţia).
Declaraţia de avere a prim-viceguvernatorului Florin Georgescu indică un salariu total primit în 2019 de 1,36 milioane de lei, plus 126.000 de lei din pensia pe bază de contributivitate şi 107.000 de lei din pensia specială ca fost parlamentar (vezi declaraţia).
Eugen Nicolăescu a încasat 788.000 de lei de la Banca Naţională în 2019, nefiind declarate venituri din pensii (vezi declaraţia). Gheorghe Gherghina a încasat şi el indemnizaţii în valoare de 250.000 de lei ca membru în Consiliul de Administraţiei al BNR (vezi declaraţia).
Sursă foto: INQUAM Photos, Karina Knapek