Grenadine, un libanez ultracentral

Întrebat de o revistă prestigioasă care este cea mai interesantă idee de business în care ar investi la începutul anului 2012, un cunoscut antreprenor american din domeniul digital a răspuns simplu: “Aș investi în humus”.

Sunt convins că mulți dintre cititorii articolului au zâmbit ușor încurcați când au citit acest răspuns, însă eu cred că investitorul cu pricina nu își dorea să fie mai deloc nostim. Bucătăria orientală a devenit foarte populară peste tot în lume, iar în Statele Unite se vorbește deja de mai mulți ani despre “noile fast food-uri” (de origine libaneză cu precădere) care cresc în popularitate văzând cu ochii și în curând vor ajunge să dețină o cotă importantă din piața locală dominată clar până acum de fast-food-urile “tradiționale”.
Europenii s-au obișnuit de mult cu shaormeriile de la colțul străzii, iar restaurantele libaneze au devenit o constantă în toate capitalele vechiului continent. Bucătăria libaneză este tot mai mult apreciată pentru mâncarea foarte gustoasă și relativ ușor de preparat care îți este servită rapid și la un preț foarte rezonabil.
Bucureștiul are și el tot mai multe restaurante de acest gen și, din câte am putut să observ, mai toate au succes. De un an s-a deschis pe strada George Enescu, foarte aproape de magazinul Eva, un astfel de restaurant care se numește Grenadine. L-am vizitat de câteva ori seara și era mai mereu plin. Nu e un local foarte mare, dar traficul este destul de intens acolo și au în curtea casei o terasă cu 5-6 mese care va fi cu siguranță plină în zilele de vară ce vor urma. Locația restaurantului este, de altfel, una foarte privilegiată, între două bulevarde centrale intens circulate (Bălcescu fost Magheru și Calea Victoriei).
Amenajarea spațiului la Grenadine este destul de “originală”. Conceptul schițat de arhitect se dorește a fi de inspirație orientală, dar culorile în care a fost “îmbrăcat” restaurantul (alb și roșu) îți sugerează mai degrabă că te afli într-un club de noapte. Îți cam crește tensiunea când vezi atât de mult roșu aprins, pe pereți sau printre elementele de mobilier luminate destul de generos. Terasa, colorată în alb și crem este, însă, foarte cochetă și, cum spuneam, va fi probabil foarte populară vara aceasta. Meniul are toate felurile cu care ne-am obisnuit deja de ani buni în astfel de localuri. Dar lângă ele, inexplicabil pentru mine, găsești și câteva feluri din bucătăria internațională. Mă îndoiesc că intră prea mulți amatori de carpaccio, salată greceasca sau supă de roșii cu tăieței într-un restaurant libanez, dar poate știe patronul ce știe.
Mâncarea este foarte gustoasă, iar câteva dintre felurile pe care le-am gustat, in special cele cu legume, ni s-au părut mai bune decât la alte restaurante cu un astfel de specific din București. Am observat că serviciul lasă un pic de dorit în promptitudine atunci când restaurantul este plin, dar ospătarii care ne-au servit, evident prea puțini, și-au dat toată silința să primim tot ce ne-am dorit într-un timp cât de cât rezonabil.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La aperitiv am umplut masa de humus, simplu (10 lei) sau cu carne (12 lei), salată tabule (13 lei), labneh (9 lei), fatoush (13 lei), macanek (14 lei) și baba gannouj (11 de lei). Teoretic, după un astfel de belșug, chiar și în patru-cinci persoane cu greu mai poți să mai mănânci ceva. Dar dacă doriți și felul doi puteți încerca niște frigărui de pui marinate în usturoi (20 de lei), kafta (22 de lei) sau cotletele de berbecuț (30 de lei) foarte bine condimentate. La desert lista avea cam multe feluri “internaționale” (mousse de ciocolată sau tiramisu) pe care am decis că le mâncăm mai bine în altă parte. Lista de vinuri este destul de generoasă. Găsiți acolo titluri pentru toate buzunarele și gusturile.

Legendă

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Grenadine
George Enescu nr. 23
0732.984.738
www.grenadine.ro