Medicii atrag atenţia din nou asupra pericolului reprezentat de mersul la sălile de fitness fără a ne face un control medical în prealabil, pentru a fi siguri că efortul susţinut nu ne pune viaţa în pericol.

O femeie de 49 de ani a murit din cauza unui AVC în urma unei ore de sport

Totul survine în urma cazului recent al unei femei de 49 de ani, care a murit după ce a făcut un accident vascular cerebral după o oră de sport. Riscul este foarte mare, având în vedere că putem vorbi despre afecţiuni nedescoperite.

În alte ţări, spre exemplu în Italia, este necesară o adeverinţă medicală pentru adulţi, dar şi pentru copii, înainte de începerea unei activităţi sportive.

Medicul neurolog Bogdan Popescu spune că totul ar trebui să înceapă cu cunoaşterea stării de sănătate a populaţiei, capitol la care România este, din păcate, mult în urmă.

“E un eveniment tragic. Trebuie să facem tot ce putem ca să evităm astfel de evenimente tragice. Aș vrea să spun că mișcarea este la baza vieții. Nu putem trăi fără mișcare, mai mult, mișcarea înțeleaptă, și știind despre ce ar trebui să facem, și ce putem, să facem ce este esențial pentru păstrarea stării de sănătate.

“Plan personalizat de activitate fizică, coordonat de medicul de familie”

Aș vrea să încep cu asta, ca să nu discreditez ideea de mișcare fizică ușoară, sau moderată, pe care noi, medicii, o recomandăm, plecând de la situația identificată a unui pacient sau a unui om care nu este pacient, nu este bolnav. Ce ar trebui să facem? Ar trebui să cunoaștem mult mai bine starea de sănătate a populației.

Și aici, noi suntem, cum ar fi – îmi pare rău să spun – mult în urmă. Adică, noi nu suntem în stare să diagnosticăm la nivel de prevenție – pentru bolile grave – să diagnosticăm tensiunea arterială, diabetul zaharat, dislipidemiile și toate aceste afecțiuni. Dacă le-am cunoaște, ar trebui să urmeze un plan personalizat de activitate fizică, cel mai bine, coordonat de medicul de familie”, a declarat medicul pentru Digi24.

Bogdan Popescu atrage atenţia că, oricând, un exerciţiu fizic prea intens poate duce la o tragedie. El indică şi cel fel de simptome, apărute în timpul unui exerciţiu fizic, trebuie să indice necesitatea consultării unui medic.

“Vreau să atrag atenția asupra unui lucru – deci, capacitatea noastră fizică depinde de nivelul de antrenament pe care îl avem în acest moment. Medicul care ar cunoaște patologia pe care o avem, sau dacă nu avem, ar putea să ne sfătuiască asupra gradului sau timpului de exercițiu fizic.

Deci să evităm ca un exercițiu fizic prea intens ar putea să determine un eveniment tragic.

Sportul trebuie încurajat, activitatea fizică ușoară moderată”

Ar trebui obligatoriu să existe această comunicare cu medicul de familie, dar și acestuia trebuie să i se ofere niște mijloace pentru a ajunge acolo. Adică să nu se înțeleagă greșit că sunt de vină medicii de familie. Noi trebuie să plănuim niște programe naționale de sănătate. OMS spune că am putea evita 80% din cazurile de AVC dacă am putea să facem prevenție.

Dacă am avea această explorare a factorilor de risc, atunci am putea să știm că un anume individ care este hipertensiv, care este diabetic, care are boală renală cronică și care în momentul de față nici nu știe că le are, să facă un tip de activitate ușoară. De exemplu, mersul pe jos în ritm normal este o activitate fizică ușoară. Mersul accelerat, rapid, e deja o activitate fizică moderată. Dacă alergi, depinde de cât de repede alergi. Dacă ridici greutăți, depinde de cât de mari sunt acele greutăți…

Deci, sportul trebuie încurajat, activitatea fizică ușoară moderată, dar la acest lucru trebuie să existe un sfat al unui medic avizat.

Atenție, pentru cei care merg la sală! Apariția unei dureri în piept, în mână, sau în maxilar, amețeală, sau senzația de pierdere a stării de conștiență, de leșin, durerea de cap care apare la exercițiul fizic… lucrurile acestea, simptome care apar în timpul exercițiului fizic moderat sau intens, trebuie să ne facă obligatoriu să cerem părerea unui medic”, a mai declarat medicul neurolog Bogdan Popescu.

Sursă foto: Dreamstime