Greșeala banală pentru care șoferii pot lua amendă uriașă. Foarte puțini cunosc acest detaliu din Codul Rutier

sofer

SURSA FOTO: Dreamstime

O greșeală banală pe care mulți șoferi o fac îți poate aduce o amendă de peste 1.100 de lei, arată noul Cod Rutier. Dacă nu vrei să ai probleme cu poliția în trafic, sau mai rău, să produci un accident este bine să te asiguri înainte de a pleca la drum.

O greșeală banală îți poate aduce o amendă de peste 1.100 de lei

Anumite schimbări din noul Cod Rutier pot trece neobservate pentru șoferi. Este și cazul anumitor prevederi din hotărârea adoptată nr. 130/2023 adoptată de Guvern. Prin aceasta s-a modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 legată de circulația pe drumurile publice din țara noastră.

Aceste modificări vizează reguli și sancțiuni pentru șoferi, iar mulți conducători auto pot să nu fie conștienți de aceste schimbări.

Printre modificările aduse de noul Cod Rutier se află și prevederi privind starea geamurilor autovehiculului. Conform Codului Rutier, șoferii au obligația de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale mașinii.

Dacă neglijezi această regulă și circuli cu geamurile murdare sau acoperite de zăpadă, poți fi oprit în trafic și amendat cu o sumă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

O problemă este însă reprezentată de faptul că în lege nu este specificat cât de curat trebuie să fie geamul. Așa că rămâne la discreția polițistului dacă acordă sau nu amendă șoferului respectiv.

Însă e destul de clar că pentru a evita orice neplăceri cu poliția sau eventuale accidente, cel mai bine este să curățăm geamurile înainte de a pleca la drum.

Noul Cod Rutier a mărit amenzile pentru nerespectarea anumitor reguli de circulație

Guvernul a mărit şi amenzile pentru nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depăşire şi neacordarea de prioritate.

Este trecută într-o clasă superioară de contravenţii, din clasa a II-a de sancţiuni în clasa a III-a de sancţiuni, fapta privind nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depăşire şi neacordarea de prioritate, precum şi majorarea perioadei de suspendare a permisului de la 30 de zile la 60 de zile.

A fost aprobată şi majorarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile în cazul nerespectării regulilor de trecere la nivel cu calea ferată.

De asemenea, potrivit noului Cod Rutier s-au făcut modificări semnificative și în ceea ce privește șoferii aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. Conform noilor reglementări, șoferii care se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive pot rămâne fără permisul de conducere.

Cât valorează, în prezent, un punct-amendă?

Vă amintim că, în funcție de abaterile de la Codul Rutier, se dau următoarele amenzi:

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei) – se aplică doar persoanelor juridice.