Greșeala care te poate costa scump pe caniculă. Evită complet toate aceste lichide

canicula

SURSA FOTO: Dreamstime

Reglarea temperaturii corpului pe timp de caniculă se face doar printr-o hidratare corectă exclusiv cu apă, fie că este plată, fie că este „cu bule”, este recomandarea cunoscutului medic nutriționist Mihaela Bilic. Este, însă, o greșeală pe care suntem tentați să o facem atunci când temperaturile de afară se duc mult în sus. Iată despre ce este vorba.

Anumite produse pe care le consumăm ar putea să ne cauzeze în plus în aceste zile caniculare. Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, anumite alimente și băuturi pot duce la deshidratare atunci când afară sunt temperaturi foarte ridicate, așa că ar fi bine să le evităm.

În primul rând, trebuie să fim foarte atenți și să ne hidratăm corespunzător. În general, suntem tentați să consumăm băuturi foarte reci, deși acest lucru nu este recomandat. La polul opus, nici lichidele fierbinți nu trebuie consumate pe caniculă. Lichidele trebuie să fie la o temperatură potrivită.

“Deși la prima vedere suntem tentați să bem lichide cat mai reci când este caniculă, adevărul este că ele nu ne răcoresc pe măsură. Culmea e că nici recomandarea de a consuma lichide fierbinți nu are justificare!

Ca să ne răcorim trebuie să fim bine hidratați, doar prin transpirație corpul poate pierde o parte din căldură – deci aportul de lichide e foarte important, ideal să fie la temperatura ambiantă”, a explicat medicul nutriționist, notează unica.ro.

Fără băuturi dulci

Mihaela Bilic a mai spus că “organismul are o funcție de termoreglare cu obiectivul de a menține constantă temperatura corpului în jurul valorii de 37 °C”. Astfel, toate felurile de mâncare și băuturile consumate vara ar trebui să aibă această temperatură.

În plus, băuturile dulci, de tip fresh sau sucuri carbogazoase, nu sunt de ajutor atunci când afară este caniculă. Zahărul crește glicemia și se poate ajunge chiar și la hipoglicemie. De asemenea, alcoolul nu este o variantă pentru zilele caniculare, deoarece duce la deshidratare și hipotensiune”.

“Toate vor declanșa un val de căldură. Tot contraproductive pe timp de caniculă sunt băuturile dulci (sucuri fresh sau carbogazoase, cocteiluri) și alcoolul concentrat. Zahărul crește glicemia și declanșează secundar o hipoglicemie, cu stare de slăbiciune – deci sucurile dulci nu sunt nici răcoritoare, nici tonice.

Alcoolul crește deshidratarea și poate provoca hipotensiune cu stare de moleșeală”, a mai spus Mihaela Bilic.

Recomandare: hidratare exclusiv cu apă

Sfatul Mihaelei Bilic este ca, atunci când afară sunt temperaturi ridicate, hidratarea să se facă doar cu apă plată sau carbogazoasă. Acestea se pot aromatiza cu felii de fructe, cum ar fi citrice sau căpșuni.

Apa poate fi aromatizată, de altfel, și cu condimente (frunze de mentă, busuioc sau ghimbir). Pe timp de caniculă sunt recomandate și infuziile de fructe sau de plante.

Dacă vrem să consumăm alcool, cum ar fi vin alb sau roze, ar trebui să-l diluăm cu apă sau cuburi de gheață. Și pentru cafea, cunoscutul nutriționist a făcut o recomandare: este bine să fie consumată cu lapte rece și cu puțină gheață, neîndulcită, după cum a mai precizat Mihaela Bilic.