Președintele american Donald Trump a distribuit un clip cu informații false despre coronavirus și hidroxiclorochină. Imediat, cei de la Facebook și Youtube au reacționat și au luat o măsură radicală.
Donald Trump a redistribuit luni noapte un clip care conținea informații false sau înșelătoare cu privire la coronavirus și hidroxiclorochină. Mesajul care a devenit viral a fost observat pe contul de Twitter al liderului american. Imedioat, rețelele sociale au șters clipul respectiv, dar versiuni editate ale clipului încă mai sunt disponibile, relatează The New York Times. Facebook și YouTube au șters clipul original și mai multe versiuni ale acestuia, iar Twitter a șters postarea președintelui american. Un purtător de cuvânt al YouTube a declarat că imaginile au fost șterse deoarece „nu respectă politica privind dezinformarea despre COVID-19”.
O versiune a clipului, distribuită pe Facebook de site-ul de extremă dreapta Breitbart, a strâns peste 13 milioane de vizualizări înainte să fie ștearsă. Însă alte versiuni, mai scurte, încă erau disponibile luni noapte, mai relatează cotidianul american.
Potrivit NYT, în clip apăreau mai multe persoane ce păreau să fie doctori, în fața Curții Supreme din Washington D.C., și care susțineau o conferință. Aceste persoane făceau mai multe declarații înșelătoare, printre care și aceea că hidroxiclorochina poate fi administrată pentru prevenirea coronavirusului.
Utilizarea medicamentului în acest scop a fost intens dezbătută de către specialiști, înainte ca Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA) să interzică utilizarea lui, în luna iunie, după ce a stabilit că hidroxiclorochina și clorochina nu sunt eficiente în a trata COVID-19, ba chiar pot pune în pericol sănătatea unora.
„FDA a concluzionat că, bazat pe aceste informații, nu mai este rezonabil să credem că formulațiile hidroxiclorochină și clorochină sunt eficiente în tratarea COVID-19, dar nici beneficiile acestor medicamente sunt mai mari decât riscurile potențiale și cunoscute”, se preciza în comunicatul instituției.
De asemenea, Institutul Național de Sănătate din SUA a oprit testările clinice ale medicamentului în aceeași lună.
Hidroxiclorochina este medicamentul anti-malarie care a fost intens susținut de președintele american care a susținut că este un posibil leac pentru noul coronavirus.