Zachary Cartwright, cercetător alimentar la Aqualab din Chicago, a lansat un avertisment cu privire la acest accesoriu atât de folosit în bucătărie.
Deși este foloist în multe gospodării americane, el îndeamnă oamenii să renunțe la obiceiul de a mai împacheta resturile de mâncare în folie de aluminiu.
Potrivit lui Cartwright, „alimentele învelite în folie de aluminiu sunt expuse riscului de infectare cu bacterii periculoase dintr-un motiv simplu: nu sunt sigilate ermetic”.
Folia de aluminiu nu poate crea o etanșare completă, este o greșeală
El spune că pungile de plastic sigilabile sunt o opțiune mai sigură. Cartwright a explicat exact de ce folia de aluminiu nu poate sigila etanș:
„Folia de aluminiu nu poate crea o etanșare completă, deoarece nu este adezivă și nu se pliază perfect suprafețelor”.
Această lipsă a capacității de etanșare la aer duce la un risc crescut de bacterii. Mai multe bacterii înseamnă mai multe șanse pentru reacții neplăcute, cum ar fi toxiinfecțiile alimentare.
Cartwright nu este singurul expert care se pronunță împotriva acestei metode de depozitare.
Primrose Freestone, profesor lector în microbiologie clinică la Universitatea din Leicester, susține, de asemenea, că folia de aluminiu poate fi extrem de periculoasă.
Risc major de toxiinfecții alimentare
Mai mult, ea avertizează oamenii că păstrarea alimentelor în folie, în frigider. încetinește rata de creștere a bacteriilor, dar nu o impiedică.
„Doar înghețarea solidului la minus 20°C oprește creșterea bacteriilor care pot provoca intoxicații alimentare”, avertizează ea.
Dacă această bacterie nu este ucisă, vă puteți expune la toxiinfecții alimentare care vă pun viața în pericol.
În plus, Freestone susține că ar trebui să mâncați acele resturi în cel mult două zile.
Dacă nu credeți că le puteți consuma în acest interval, renunțați să le mai țineți în folie de aluminiu. Rezultatele ar putea fi fatale, avertizează ea, potrivit Wideopencountry.com.
Altă greșeală uriașă: introducerea foliei de aluminiu la microunde
De asemenea, cea mai mare greșeală pe care o putem face este să băgăm folia de aluminiu în cuptorul cu microunde. Aceasta trebuie scoasă înainte de a încălzi mâncarea la microunde pentru că poate provoca scântei și chiar incendii.
Microundele încălzesc alimentele emițând unde electromagnetice, care excită orice molecule de apă prezente, generând căldură prin frecarea dintre aceste molecule. Folia de aluminiu se comportă diferit atunci când este expusă la radiația cu microunde.
Deoarece aluminiul este un material puternic, poate cauza acumularea curentului electric, iar acesta provoacă scântei. În special, marginile subțiri ale foliei și colțurile ascuțite sunt predispuse la scântei.
În plus, natura sa reflectorizantă poate duce la un fenomen numit „arc”. Acest lucru se întâmplă atunci când energia cuptorului cu microunde este reflectată de folie, putând deteriora interiorul aparatului sau ducând la scântei suplimentare. Dacă proprietățile reflectorizante ale foliei direcționează energia către un anumit loc din cuptor, poate provoca și un incendiu.