De ce siesta fix după masă nu este recomandată

Greșeala pe care mulți români o fac după ce mănâncă! Majoritatea românilor optează pentru o siestă imediat după masă. Cu toate acestea, a merge la culcare imediat după o masă abundentă nu este întotdeauna recomandat.

În primul rând, atunci când stai întins, alimentele sunt procesate mai lent de către organism. Prin urmare, stagnează în stomac, ceea ce încetinește digestia. Iar acest lucru poate face ca somnul să fie mai dificil și mai puțin odihnitor.

De asemenea, atunci când stai întins, este favorizat refluxul de acid gastric în esofag. Acest lucru poate cauza o senzație de arsură în gât, cunoscută sub numele de reflux gastroesofagian. Acest tip de reflux poate fi extrem de neplăcut.

În plus, refluxul de acid gastric poate provoca apnee în somn, crescând astfel riscul de accident vascular cerebral. Studiile arată că cei care așteaptă cel puțin două ore după masă înainte de a se culca își reduc semnificativ riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

Recomandările medicului Vlad Ciurea

Medicul Vlad Ciurea recomandă să așteptăm aproximativ 30 de minute înainte de a face o siestă după masă. De asemenea, activitățile fizice intense imediat după masă sunt contraindicate, deoarece pot afecta procesul de digestie.

Potrivit lui Vlad Ciurea, după masa de prânz, corpul are nevoie de o perioadă de relaxare pentru a permite sistemului digestiv să-și facă treaba în mod eficient.

„Persoanele mediteraneene au inventat un lucru foarte bun, probabil o să ajungem și noi acolo. Această siestă…

După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin! Fie te odihnești, fie stai puțin în casă”, a declarat acesta, potrivit Gândul.

Vlad Ciurea
Vlad Ciurea / SURSA FOTO: Facebook, Prof Univ Dr Alexandru Vlad Ciurea

Beneficiile siestei

Potrivit experților în domeniu, siesta, perioada de odihnă și somn cuprinsă între câteva minute și câteva ore, imediat după masa de prânz, aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Se susține că acest obicei contribuie la îmbunătățirea circulației sanguine, stimularea memoriei, creșterea capacității de învățare și combaterea stresului și depresiei.

Totuși, experții avertizează că durata siestei nu ar trebui să depășească o jumătate de oră, deoarece acest lucru ar putea afecta calitatea somnului de noapte.

Câtă apă trebuie să bem după masă?

Un alt aspect subliniat de doctorul Vlad Ciurea este importanța hidratării corecte a organismului. Apa este esențială pentru funcționarea optimă a corpului nostru: ea asigură hidratarea tuturor celulelor și le furnizează minerale și oligoelemente.

Apa este esențială pentru viață, reprezentând aproximativ 60% din greutatea corpului uman și este prezentă în sânge, celulele care alcătuiesc țesuturile noastre (mușchi, grăsime și organe), precum și în secrețiile corpului.

În mod obișnuit, un adult pierde între 1,5 și 2 litri de apă pe zi prin respirație, digestie și transpirație, chiar și în timpul perioadelor de inactivitate. Această cantitate pierdută trebuie înlocuită. Conform doctorului Vlad Ciurea, apa plată este cea mai recomandată formă de hidratare.

„La apă, trebuie băută apă continuu, cel puțin 2 litri de apă pe zi, poate și mai mult, pentru că, cu cât devenim mai în vârstă, din nefericire, cu atât pH-ul nostru se schimbă dintr-un pH alcalin, de la copilul ăla minunat care aleargă care este frumos, cu vârsta, cu supărările, cu tracasările, se transformă dintr-un organism alcalin într-unul acid.

Iar dacă ai intrat în regim acid, atunci apar toate bolile”, a explicat Vlad Ciurea.