Deși majoritatea șoferilor respectă această regulă, sunt și unii care refuză vehement. Asta chiar dacă este „baza siguranței în mașină”, iar în caz de accident îți poate salva viața.
S-a dovedit deja că centura de siguranță salvează vieți
Niciun alt element de siguranță rutieră nu s-a dovedit a fi atât de eficient în salvarea vieții șoferilor și pasagerilor ca centura de siguranță. Cu toate acestea, mulți continuă să o ignore sau să o refuze, chiar și în ciuda riscului crescut de deces și rănire în cazul unui accident rutier, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
În Spania, utilizarea centurilor de siguranță este în creștere, dar încă există o proporție semnificativă de victime ale accidentelor care nu le purtau la momentul impactului. Ignorarea acestui dispozitiv vital de siguranță rămâne una dintre cele mai mari amenințări pentru siguranța rutieră.
„Centura de siguranță este încă baza siguranței în mașină și face ca restul sistemelor să funcționeze”, explică Ignacio Lázaro, senior product manager al Departamentului de Integrare a Sistemelor de Retenție al companiei Applus Idiada.
Statistici recente arată că nivelul general de utilizare a centurii de siguranță în Spania este ridicat. 96% dintre șoferi și pasagerii din față o folosesc. Cu toate acestea, cifrele scad la 94% în cazul pasagerilor din spate. Nepurtarea centurii de siguranță rămâne în continuare una dintre cele mai frecvente infracțiuni rutiere.
Totuși unii refuză să o poarte. De ce?
Există mai mulți factori care contribuie la refuzul oamenilor de a purta centura de siguranță. Printre acestea se numără comoditatea, graba, frica de a rămâne blocați în caz de accident și o reticență generală față de reguli.
Psihologul Patricia Pérez Fernández spune că anumiți șoferi pot fi mai puțin receptivi la campaniile de conștientizare din cauza unor factori personali, cum ar fi impulsivitatea, lipsa de empatie și nevoia de autoafirmare prin comportamente riscante.
În plus, datele arată că, în Spania, riscul de a nu purta centura de siguranță crește odată cu vârsta vehiculului și că bărbații sunt mai predispuși să o ignore decât femeile. În anul 2022, doi din trei șoferi care au murit în accidente rutiere și nu purtau centură prezentau cel puțin unul dintre factorii de risc: viteza, alcoolul sau drogurile.
Cu toate acestea, impactul centurii de siguranță în reducerea riscului de deces în cazul unui accident rutier este indiscutabil. OMS estimează că utilizarea corectă a centurii de siguranță poate reduce riscul de deces cu până la 50%, iar purtarea acesteia rămâne una dintre cele mai eficiente modalități de protecție în cazul unui accident rutier.