Ciupercile Champignon se găsesc pe rafturile celor mai multe magazine şi sunt foarte căutate de către români, având în vedere preţul mai mic faţă de majoritatea altor sortimente.
Nu mai cumpăra aceste ciuperci atunci când mergi în supermarket!
Atenţie însă! Cei mai mulţi cumpărători fac o mare greşeală. O spune chiar un fermier din judeţul Călăraşi, care a pus bazele unei crescătorii de ciuperci cu ajutorul fondurilor europene.
Ciuperca Champignon este mai puţin bună, cu cât are pălăria mai mare. În domeniu, unei ciuperci cu pălărie mare i se spune „ciupercă furajeră”, însă restaurantele ne păcălesc şi le botează “ciupercă grill”.
Ideal este să căutăm ciupercile care au diametrul unei monede de 50 de bani.
“Ciuperca mare, care la noi se consideră ca fiind calitatea întâi, este, practic, o ciupercă furajeră”
“Ciuperca mică este ciuperca care e cea mai gustoasă și are gustul cel mai aromat și e cea mai căutată pe piața occidentală, unde consumatorul știe ce vrea să consume. În schimb, noi, în România, suntem invadați de ciupercile din alte țări și aici aș putea să menționez Polonia, de unde vine foarte multă ciupercă.
Ciuperca mare, care la noi se consideră ca fiind calitatea întâi, este, practic, o ciupercă furajeră, pe care trebuie să o dai în hrana animalelor, dar cultivatorul polonez, ca să nu o arunce sau să plătească să o dea s-o arunce, o aruncă în România ca fiind calitatea întâi.
Și atunci, noi suntem foarte dezavantajați, că noi pornim de la ciuperca proastă, care este furajeră, dar este numită calitatea întâi. Iar aia adevărată, ciuperca de calitatea I, noi o vindem ca fiind de calitatea a III-a. Deci, vedeți în ce concurență și în ce lume a competiției suntem”, a explicat fermierul Puiu Elisei pentru Digi24.
Ciuperca grill este foarte mult tratată ca să se umfle atât de mult, are chimicale în ea
Fermierul atrage atenţia că aceste ciuperci cu pălăria foarte mare conţin şi foarte multe chimicale. Românii însă, din cauza salariilor mici şi a preţurilor în creştere, aleg, de cele mai multe ori, produsul mai ieftin de la raft, nu pe cel de calitate superioară.
“Produsele care intră în România, cum ar fi ciuperca grill, care este calitatea a III-a, ciuperca furajeră, este foarte mult tratată ca să se umfle atât de mult cum este prezentată, deci are chimicale în ea.
Pe când noi numai le stropim cu apă. Noi nu le chimicalizăm. Noi le stropim cu apă și ele cresc conform expresiei „ca ciuperca după ploaie”. Deci, ciuperca pe care noi o producem este o ciupercă calitativ superioară. Ați văzut ce gust are și culoare și aromă și toate astea.
În schimb, suntem invadați de importuri de proastă calitate și ieftine. Și în ultima perioadă, din cauza inflației sau a salariilor mici, lumea se uită să cumpere un produs ieftin, nu se mai se uită la ce calitate are produsul respectiv. Dacă e mai ieftin, pe ăla îl ia.
Nu mai mâncați ciupercă poloneză, nu mai mâncați ciuperca grill, nu e bună!”, este apelul lansat de fermierul din Călăraşi.