Italia și Spania au ajuns la 16.000 de decese, de cinci ori mai multe decât în China, pentru că au comis o greșeala fatală, pe care fostul ministru al Sănătății, Victor Costache a avertizat încă de acum o lună că trebuie să o evităm.
Ce s-a întâmplat în cele două țări? Foarte mulți medici au fost contaminați de pacienți infectați cu COVID-19. Ulterior, fără să știe că au devenit purtători ai virusului, aceștia și-au îmbolnăvit familiile, dar și alți pacienți de-ai lor, care erau vulnerabili, astfel că în momentul în care au mai captat încă o boală, le-a fost fatală.
În România, în momentul în care un pacient este confirmat cu COVID-19, o parte din medici sunt trimiși acasă în izolare, dar nu li se fac și teste imediat. Se așteaptă ca aceștia să devină simptomatici. Este ceea ce acuză zeci de medici pe rețelele de socializare și care au luat legătura și cu presa. Mai mult, unii susțin că sunt obligați să lucreze în continuare deși este posibil să fie infectați, dar nimeni nu-i testează. Medicii sunt disperați și spun că sunt atât de stresați încât nu-și mai pot face meseria așa cum se cuvine. Pe de o parte se tem pentru vieților lor și ale familiilor, iar pe de alta se gândesc că pot da virusul pacienților vulnerabili, devenind astfel părtași la moartea lor. În loc să-i salveze, se tem că-i pot ucide.
De nu se testează medicii
„Motivul pentru care Germania numără atât de puţine decese în raport cu numărul celor infectaţi poate fi explicat prin faptul că facem multe teste în laborator. Efectuăm jumătate de milion de teste în fiecare săptămână în Germania”, a declarat în cursul unei conferinţe de presă Christian Drosten, şeful departamentului de virologie al spitalului Charite din Berlin. Reamintim că Germania are o rată de mortalitate de sub 1%.
Printre primele cazuri infectate cu coronavirus este fostul polițist cu pensie specială și întreaga familie angajată la stat, actual șef la ADP, care a ascuns că a fost în Israel și a băgat în carantină întregul spital Gerota. Cadrele medicale de acolo susțin că nu au fost testate imediat, iar astăzi două doctorițe, dintre care una are sub 40 de ani, se zbat între viață și moarte.
La Suceava, situația este și mai dramatică, iar numărul deceselor înregistrate acolo este unul alarmant. Peste 100 de cadre medicale au fost contaminate și conform surselor Capital, pacientul 0 ar fi fost un medic, care participase la o reuniune penticostală unde fuseseră prezenți oameni care proveneau din zonele roșii. „La Suceava s-a repetat scenariul Italia”, a spus fostul ministru al Sănătății, Victor Costache.
De ce DSP-urile din întreaga țară nu testează imediat medicii, care au fost contacți este o întrebare la care nu am primit răspuns, deși am adresat-o autorităților. Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru a spus că și medicii infectați cu COVID-19 vor trebui să trateze pacienți cu COVID-19. Oare de aceea nu se testează?
Planul macabru al lui Arafat
Raed Arafat are în plan să ducă toți pacienții COVID-19 în săli polivalente din marile orașe și să-i așeze ca la război, pat lângă pat. Victor Costache dorea ca aceștia să fie izolați în hoteluri, fiecare în câte o cameră pentru a beneficia de condiții decente și pentru a nu se infecta unii de la alții cu alți potențiali viruși. Într-un final, se pare că Ludovic Orban a fost de acord cu planul Arafat și l-a demis pe Costache, în mijlocul unei crize cu care omenirea nu s-a mai confruntat până acum.
Toate acestea în timp ce statul român a plătit prin ONAC, instituție aflată în subordinea ministerului Finanțelor, 12 milioane de euro pe măști la un preț de aproximativ 28 de lei bucata, în timp ce prin UNIFARM (entitate din Ministerul Sănătății) s-au achiziționat unele similare cu 8 lei. Așadar în timp ce medicii se lupta prin spitale cu bolnavii, fără echipament, îmbrăcați în foi de ceapă, unii fac business, un business criminal, despre care puteți citi AICI.
România a întârziat cu luarea măsurilor în cazul COVID-19, deși Capital a încercat să avertizeze Guvernul de ceea ce ne așteaptă în multiple rânduri, pentru că politicienii încă negociau funcții, voturi și alegeri anticipate. Ungaria și Bulgaria au luat măsuri imediate și au 408, respectiv 338 de cazuri.
Realitatea trebuie spusă
Probabil din rațiuni electorale, românii din diaspora au fost lăsați să treacă granița de-a valma fără ca măcar să le fie impuse măsuri de izolare, deși în Italia deja situația devenise una aproape de colaps. Abia după ce Ludovic Orban a fost votat premier plin, au început să se miște lucrurile, însă încă lent și destul de haotic. Situația a scăpat de sub control, iar măsurile restrictive au fost luate gradual.
Conform surselor Capital, Raed Arafat a fost cel care l-ar fi convins pe Ludovic Orban că situația nu este atât de gravă și că nu trebuie luate măsuri drastice imediat. Ulterior, însă acesta ar fi conștientizat gravitatea situației și ar fi insistat pentru închiderea granițelor, dar premierul s-ar fi opus.
Documentul scăpat în presă de autorități, publicat de Capital și Libertatea, în care erau anunțate măsuri restrictive s-a lăsat cu un scandal la Guvern, ba chiar s-a alertat DIICOT și s-a cerut deschiderea unor dosare penale pe motiv că am fi panicat populația. Mesajul autorităților că totul este bine a fost imediat preluat de cetățeni care a doua zi au ieșit în număr mare la mici și bere. Așadar în loc să se ia măsurile care se impun, mai degrabă se încearcă o cenzurarea a presei. Și totuși realitatea trebuie spusă, iar medicii trebuie testați de urgență, înaintea tuturor pentru că altfel îi vor infecta pe toți cei vulnerabili, care nu vor avea nicio șansă în fața COVID-19.
Sursa foto: Inquam Photo, Octav Ganea