Mituri despre cartofi prăjiți, desființate de experți. Tot ce ar trebui să știm
Consumați ca garnitură la burgeri, fripturi și pește, cartofii prăjiți vin în toate formele și dimensiunile și puțin pot rezista tentației de a nu-i mânca, scrie Mashed.
Aurii și crocanți, cartofii prăjiți sunt un aliment de bază pentru fast-food. De aceea, sunt nelipsiți din meniurile majorității lanțurilor de restaurante fast-food. Alternativ, o versiune congelată de cartofi prăjiți poate fi găsită în majoritatea congelatoarelor din supermarketuri. Cu toate că îi mâncăm aproape în fiecare zi, cunoaștem despre cartofi mult prea puțin. Iată câteva mituri despre cartofi mai puțin știute.
Cartofii prăjiți au fost inventați în Franța?
Este total greșit să credem că gustoșii cartofi prăjiți provin din Franța. Potrivit francezilor, cartofii prăjiți au apărut în Belgia modernă la sfârșitul anilor 1600. Povestea spune că aceștia au fost inventați în Valea Meuse, după ce râurile au înghețat, împiedicând pescuitul. După cum notează National Geographic, localnicii au început să taie cartofii și îi prăjeau când nu aveau pește.
Cartofii nu au devenit populari în Franța până când un ofițer medical al armatei, Antoine-Augustin Parmentier, nu a încurajat țara să îi consume, după ce mâncase cartofi în timp ce era prizonier de război. Până în anii 1770, francezii spuneau că această legumă nu era potrivită pentru consumul uman.
Restaurantele prăjesc cartofi prăjiți o singură dată?
Arta de a face cartofi prăjiți aurii și crocanți la exterior și moi și pufoși în interior implică numeroși pași. Cartofii trebuie tăiați în felii de dimensiuni egale, ținuți în apă pentru a clăti orice exces de amidon și uscați înainte de prăjire. De asemenea, trebuie să fie gătiți în ulei cu un punct de fum ridicat, care nu se arde la temperaturi ridicate. Cu toate acestea, o parte foarte importantă a procesului de preparare a cartofilor prăjiți la restaurant este prăjirea dublă.
Prăjirea de două ori a cartofilor va face ca aceștia să fie crocanți la exterior și moi la interior. Pentru a obține textura perfectă, cartofii trebuie prăjiți la o temperatură de aproximativ 325 de grade Fahrenheit mai întâi pentru a găti interiorul cartofilor și apoi scufundați la 375 de grade Fahrenheit pentru a-i face crocanți pe exterior.
Cartofi prăjiți sunt la fel precum cartofii copți în coajă?
În timp ce cartofii pot fi o sursă bună de fibre, potasiu și vitaminele B6 și C, acest lucru este valabil doar dacă sunt copți și necurățați. De îndată ce cartofii sunt curățați de coajă, o parte din acest conținut nutrițional scade. Mai mult, procesul de prăjire crește conținutul caloric al acestora, scăzând astfel valoarea lor nutritivă pe calorie. Nu în ultimul rând, cartofii prăjiți conțin de obicei multă sare.
Nu contează ce cartofi folosim?
Deși pot arăta la fel, nu toți cartofii sunt potriviți pentru a face cartofi prăjiți. Fără îndoială, cartofii roșii sunt cei mai buni. Aceștia conțin o cantitate mare de amidon și au un conținut scăzut de umiditate. În timpul procesului de prăjire, amidonul face cartofii prăjiți crocanți.