Greșeala majoră de pe bancnotele de 1 leu și de 100 de lei. Nimeni nu a văzut-o până acum FOTO

bani

Sursă: Dreamstime

O descoperire recentă în ceea ce privește banii românești lasă cu gura căscată întreaga suflare din România. Pe bancnote s-a strecurat o eroare care a trecut mult timp neobservată.

O eroare pare a se fi strecurat în cazul bancnotelor care circulă de ani buni în România. Este vorba despre folosirea pe bancnotele românești a unui semn diacritic ce nu ar trebui să apară în limba română.

„Situația este atât de gravă încât chiar și pe bancnotele naționale ortografia este neglijată sau uitată sau, mai bine zis, bagatelizată – dacă știți cine a creat designul bancnotei românești, vă rugăm să încurajați persoana (sau persoanele) să renunțe și să urmeze, mai degrabă, o carieră în agricultură”, a semnalat Dicție.ro, site-ul care observat eroarea .

A caron sau circumflex inversat, ( ˇ ) – un semn diacritic plasat deasupra anumitor litere, în ortografia unor limbi slave, finice și altele, pentru a indica o modificare a pronunțării acelei litere”.

Eroarea de pe bancnotele românești care ne lasă un gust amar

„Dar, pe lângă faptul că nu e un semn românesc, nimeni nu are o explicație pentru faptul că folosim semne străine. De ce nu se putea tipări cu semnul românesc? Sunt mai „scumpe” semnele românești? Am putea spune că da, având în vedere creșterea prețurilor. Dar totuși, deși neobservabilă, este o eroare care ne lasă un gust amar”, a mai arătat sursa citată.

Un semn diacritic este un semn grafic adăugat la o literă pentru a indica o diferență în pronunție sau pentru a deosebi sensurile a două cuvinte altfel scrise identic. Semnele diacritice se plasează de obicei deasupra sau dedesubtul unei litere, dar sunt posibile și alte poziții. Termenul derivă din limba greacă, unde διακριτικός (diakritikos) înseamnă „care distinge”.

Nu toate simbolurile care însoțesc literele sunt semne diacritice. De exemplu, în multe limbi, punctul din literele minuscule i și j face parte din corpul literei. Uneori un simbol atașat unei litere se poate considera semn diacritic într-o limbă și parte a literei în alta.

Cine a inventat banii

Pe de altă parte, mulți dintre noi ne întrebăm cine a inventat banii. La această întrebare a încercat să ofere un răspuns site-ul cineainventat.ro.

Povestea banilor a început sub forma trocului. Cu mult timp în urmă, oamenii tranzacționau între ei tot felul de obiecte. Astfel, folosirea trocului poate fi datată chiar și în urmă cu 100.000 de ani, chiar dacă nu există o dovadă a unei societăți sau economii care s-a bazat în mare parte de troc.

Totuși, a devenit dificil pentru oameni să pună un preț fix pe lucruri. Din acest motiv, oamenii au început să folosească bani drept formă de plată, în loc de a face troc. La început, lucrurile nu au fost foarte consistente iar diferite popoare au folosit propriile lor valute.