De multe ori se întâmplă ca, după ce ați gătit un pui întreg, să mai rămână câteva bucăți pe care le puneți la frigider, pentru a doua zi. Deși am putea crede că resturile de pui sunt toate la fel, lucrurile nu stau deloc așa când vine vorba de păstrarea lor o perioadă mai lungă.
Și asta pentru că unele bucăți de pui nu durează atât de mult cum s-ar crede.
Site-ul Taste of Home arată cum ar trebui depozitat la frigider puiul rămas de cu seara.
Puiul este una dintre proteinele preferate de majoritatea oamenilor. Este simplu de preparat și poate fi gătit în diferite moduri: la cuptor, prăjit, la rotisor sau sub forma unei delicioase și sănătoase supe.
Lângă carnea de pui putem pune orice garnitură: piure, cartofi prăjiți, orez, legume sau pur și simplu o salată cu de toate.
Dacă ați gătit un pui întreg dar multe bucăți au rămas, doriți să le păstrați la frigider pentru altă zi. Dar cât timp durează puiul gătit la frigider?
Trei până la patru zile de la depozitarea în frigider
Majoritatea oamenilor consideră că o săptămână este o perioadă rezonabilă de timp pentru a păstra resturile de pui, dar puține alimente durează atât de mult, chiar depozitate la rece. Depinde și de cum veți depozita puiul la frigider. USDA recomandă să folosiți puiul gătit în termen de trei până la patru zile de la depozitarea în frigider.
Puiul întreg, pieptul de pui sau produse din carne tocată de pui se pun la frigider la două ore după ce s-au preparat și se folosesc timp de trei până la patru zile.
Puiul la rotisor
Toate resturile de la puiul rotisat ajunse în frigider se folosesc doar în următoarele trei zile, recomandă USDA.
Salata de pui
Puneți salata de pui la frigider imediat după preparare și mâncați-o în decurs de trei până la cinci zile.
Rețineți că trebuie să porniți cronometrul din ziua în care puiul a fost gătit, nu din ziua în care a fost făcută salata respectivă! Niciodată nu congelați salata de pui dacă are în compoziție maioneză!
Mezelurile din carne de pui
Băgați-le la frigider după ce ați ajuns acasă și încercați să le consumați în decurs de trei până la cinci zile.
Conservele cu carne de pui
Păstrați aceste conserve în cămară, fără să le deschideți, și utilizați-le în termen de doi până la cinci ani.
Odată deschise, conservele trebuie băgate la frigider și utilizate timp de trei până la patru zile.
În congelator
În cazul depozitării la congelator, orice bucată de pui durează la fel, adică aproximativ un an. Potrivit USDA, puiul congelat poate fi consumat, din punct de vedere tehnic, pe termen nelimitat. Cu toate acestea va ajunge într-un punct în care calitatea sa începe să scadă.
Pentru puiul gătit, aceasta este undeva la patru luni. Dacă bucățile de pui sunt acoperite cu diferite sosuri înainte de congelare, acestea își vor menține calitatea puțin mai mult (până la șase luni). După o perioadă mai lungă de timp, puiul își va pierde aroma și textura când va fi reîncălzit.