Gospodinele au pregătit cozonacul pentru Crăciun, dar multe femei fac o greșeală aparent banală. Bucătarii au împărtășit unul dintre trucurile pe care le putem folosi pentru ca acest desert să iasă pufos.
Greșeala majoră pe care o fac gospodinele atunci când prepară aluat. Trucul pe care puțini oameni îl știu. Va ieși foarte pufos
Cozonacul este unul dintre cele mai așteptate deserturi de pe masa de Crăciun. Chiar dacă este un pic mai greu de făcut, acesta este extrem de delicios și poate fi umplut cu diverse, în funcție de preferințe.
Acest produs tradițional românesc se numără printre vedetele mesei de Crăciun, motiv pentru care trebuie să iasă foarte bun. Gospodinele care se încumetă să facă acest desert trebuie să știe că există un ingredient care nu ar trebui pus în compoziția pentru cozonac.
Bucătarii spun că pentru un aluat bun avem nevoie de un kilogram de făină albă, 50 de grame de drojdie, opt gălbenușuri la temperatura camerei, un un mic amestecat cu maxim 5 linguri de lapte – va fi folosit pentru uns, 500 ml de lapte, 230 de grame de unt, dintre care 30 pentru uns tăvile, trei linguri de coajă de lămâie și portocală, 300 de grame de zahăr, două linguri de ulei, o linguriță de sare, esență de rom și esență de vanilie.
Aceștia mai spun că este foarte important ca făina pentru aluat să nu fie pusă rece. Făina, la fel ca untul, uleiul și ouăle, trebuie ținute la temperatura camerei, însă nu multe gospodine știu acest truc.
Bucătarii mai spun că atunci când amestecăm drojdia cu apa și cu făina nu ar trebui să punem sare, ci atunci când batem ouăle pentru aluat.
Metoda prin care poți obține ce mai pufos cozonac
Internetul este plin de rețete pentru aluat și fiecare gospodină știe rețeta pe care a învățat-o din familie, însă nu este nicio problemă dacă nu știi cum să prepari cozonacul pentru ca acesta să iasă pufos.
Bucătarii spun că metoda de lucru este foarte simplă și că se începe prin amestecarea a trei linguri de făină într-o cană cu apă caldă. După ce s-a răcit, adăugă, drojdia și o lingură de zahăr și amestecăm toate ingredientele, apoi lăsăm vasul într-un loc cald până când maiaua crește în volum.
Într-un alt recipient vom bate gălbenușul cu zahărul și vom adăuga sarea, uleiul, coaja de lămâie și de portocală și 100 de grame de unt topit. Ulterior, turnăm maiaua peste gălbenușuri și adăugăm laptele călduț alături de celelalte ingrediente.
Nu în ultimul rând, încorporăm treptat făina și frământăm până când aluatul începe să se desprindă de pe mâini. La final, adăugăm și untul rămas și împăturim aluatul în așa fel încât să prindă aer. Îl lăsăm la crescut pentru cel puțin 40-45 de minute, apoi împletim coca și pregătim totul pentru pus la cuptor.