Revine tot timpul afirmaţia următoare: „O persoană vaccinată rămâne contagioasă, refuzul de a te vaccina nu are deci nicio influenţă asupra sănătăţii celorlalţi”. Este fals, deoarece o persoană vaccinată şi contaminată va propaga o încărcătură virală net inferioară faţă de o persoană nevaccinată. Şi aceasta din urmă are, mai ales, mai multe şanse să ajungă la spital.

„Vaccinul nu funcţionează, având în vedere că 50% dintre pacienţii aflaţi la terapie intensivă sunt vaccinaţi”. Proporţia adevărată este mai mică şi se referă mai ales la persoane în vârstă şi cu imunitate deficitară. Argumentul este deci reductiv până la a fi fals, şi el. Nu s-a afirmat niciodată că vaccinul protejează pe toată lumea, dar eficacitatea vaccinului nu e mai puţin incontestabilă, potrivit LaLibre.be.

Chiar dacă nu protejează complet, salvează vieţi şi evită în primul rând formele severe de COVID-19 şi pe cele de lungă durată. Prin urmare, vaccinul reduce mult presiunea asupra sistemului sanitar (de la medicul generalist la pneumolog, trecând prin laboratoare şi unităţi de terapie intensivă).

Persoanele care estimează că nu au un profil „cu risc” ignoră uneori eficacitatea reală a eficacităţii imunităţii naturale pe care o au. COVID-19 nu atacă numai persoanele în vârstă sau obeze. Să iei vitamina D, Omega 3, magneziu, seleniu, zinc şi altele ajută mult, dar nu protejează complet. Şi în ciuda lucrurilor care circulă pe reţelele de socializare, nu există niciun tratament eficace până astăzi.

Fiecare, în funcţie de factorii săi de risc, poate ajunge la spital şi să ocupe acolo un pat care ar putea folosi unor copii sau adulţi bolnavi, dar şi pentru alte epidemii, printre care cea de gripă. Un pat nu va fi ocupat de altcineva şi va cere atenţia cadrelor medicale. Acestea, obligate în curând să se vaccineze, sunt epuizate de această pandemie. Un burn-out profesional se extinde printre cadrele medicale şi afectează deja organizarea sistemului de sănătate.

Tocmai pentru a proteja sistemul nostru de sănătate, lockdown-uri succesive şi măsuri de restricţii au fost impuse cetăţenilor. Atâta timp cât vaccinarea nu va fi generalizată printre adulţi, ameninţarea va dura şi măsurile sanitare vor fi în continuare aplicabile. Măsuri care, trebuie să amintim, au un impact dramatic asupra tinerilor, învăţământului, stării de bine mentale, petrecerii timpului liber şi – evident – asupra multor sectoare socio-economice.

Vaccinul nu va face un miracol, dar, asociat cu testarea şi cu gesturile barieră, este cel mai bun mijloc pentru a întoarce pagina acestei crize.

Să nu te vaccinezi înseamnă şi să-ţi asumi riscul de a creşte circulaţia virusului şi deci să favorizezi producerea de noi mutaţii ale acestuia. Variantele putând fi tot mai contagioase şi mai periculoase, nu este exclus ca o viitoare variantă să-i atace pe cei mai tineri sau chiar să scape de vaccinurile existente. În momentul acela va fi prea târziu. Şi nimeni nu va putea afirma că cercetătorii şi medicii nu l-au avertizat.

Dacă un al treilea lockdown este exclus în acest stadiu în ciuda revenirii iernii, asta este datorită unei rate de vaccinare foarte ridicate, dar încă insuficientă uneori din cauza contagiozităţii variantei Delta.

Într-o asemenea criză, fiecare trebuie să conştientizeze că poate participa la efortul comun, la fel cum poate, inconştient, să facă rău acestuia.