Spălatul mașinii este mult mai important decât se crede. Anumite practici incorecte pot distruge vopseaua caroseriei fără a putea fi reparată ulterior.
Care sunt greșelile pe care le fac șoferii
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac șoferii care aleg să meargă la o spălătorie cu autoservire este să apropie prea mult capătul lance a spălătorului sub presiune de suprafața caroseriei.
Chiar dacă vopseaua folosită în prezent pentru mașini este rezistentă, o presiunea mare a jetului o poate deteriora. Același lucru se poate întâmpla și dacă șoferul insistă prea mult asupra unui anumit loc.
În cazul în care vopseaua de pe mașină are deja crăpături sau lovituri, jetul de apă o poate disloca. Potrivit promotor.ro, distanța potrivită pentru ca astfel de lucruri să nu se întâmple este de 30-50 de centimetri între mașină și duza spălătorului.
Jantele, altă parte la care trebuie să fim atenți
Sursa anterior menționată mai notează că șoferii trebuie să fie foarte atenți atunci când vine vorba de curățarea jantelor. Acestea ar trebui spălate periodic cu soluții speciale de curățare a jantelor și o perie specială pentru acestă operațiune.
Este important de reținut că operațiunea de la spălătorie nu este tocmai benefică deoarece nu se vor îndepărta toate urmele de praf de ferodouri și alte mizerii. În timp, acestea se lipesc de jantă și vor fi foarte greu de îndepărtat.
Trebuie menționat că mașina nu poate fi spălată cu substanțe destinate curățeniei locuinței deoarece acestea sunt extrem de agresive pentru caroseria mașinii. Acestea pot distruge atât vopseaua cât și elementele de plastic sau de cauciuc.
Un alt inamic al vopselei caroseriei este buretele normal de casă având în vedere că în urma folosinței sale vor apărea zgârieturi. Lavetele de microfibră sunt cele mai potrivite pentru spălatul mașinii sau mănușile speciale pentru acestă activitate.
Jantele nu trebuie spălate cu produse pentru degresarea aragazului deoarece, pe lângă stricarea aspectului acestora, vor fi afectate și prezoanele.
Cum ai grijă de caroserie
Lacul caroseriei poate fi ușor de întreținut. Pentru a evita mizeria, insectele sau alți compuși agresivi este nevoie să folosiți periodic ceara pentru lacul caroseriei. Pe lângă aspectul strălucitor, acesta protejează și împotriva elementelor externe.
Petele provocate de păsări sau de rășina copacilor trebuie îndepărtate imediat de pe vopsea. Dacă sunt lăsate prea mult, acestea vor afecta vopseaua și vor lăsa urme permanente.