Electricitatea este cea mai sigură formă de energie, cu toate acestea pericolul electrocutării la exploatarea instalaţiilor electrice, fie în condiţii casnice fie la producerea acesteia este determinat de aceea, că nu se respectă ori se ignoră regulile elementare de securitate electrică. Anual din această cauză îşi pierd viaţa ori se aleg cu traume şi arsuri grave zeci de oameni.

Astfel, este foarte important să nu folosim aparatele electrocasnice atunci când avem mâinile ude. Corpul uman poate funcționa ca un mare conductor de energie atunci când este expus la energie electrică și astfel putem risca să ne electrocutăm.

Explicația specialiștilor

Potrivit specialiștilor, atunci când iei o conexiune și o conectezi la curentul electric este posibil că corpul tău să funcționeze că un conductor de energie. Așadar, este probabil să primești un șoc electric ce poate să creeze probleme semnificative.

Una din cele mai grave situații este atunci când nu porți pantofi și corpul uman devine astfel circuit închis. Acest detaliu împiedică energia să iasă în alt corp provocând probleme majore.

Indiferent de ceea ce ai nevoie atunci când te speli pe mâini, cel mai important este să te usuci înainte de a atinge respectivul obiect

Reguli de siguranță în interiorul locuinței

Iată cele mai uzuale reguli de siguranţă în interiorul locuinţei:

  • Nu utilizaţi şi nu păstraţi aparatura electrică în apropierea surselor de apă. Dacă aparatul cade în apă în timp ce este în funcţiune, nu îl ridicaţi, ci scoateţi aparatul din priză.
  • Scoateţi din priză aparatele electrice mici după utilizare.
  • Nu întindeţi cablurile de alimentare ale aparatelor electrice în jurul surselor de căldură, pe sub uşi sau locuri în care cablurile pot fi arse sau rupte.
  • La scoaterea aparatului din priză, prindeţi de ştecher şi nu de cablu. Verificaţi cablurile aparatelor să fie intacte; dacă izolaţia este ruptă sau arsă, cablurile trebuie înlocuite.
  • Nu conectaţi mai multe aparate electrice într-o singură priză.
  • Asiguraţi-vă că ştiţi unde se află panoul de siguranţă în locuinţa dumneavoastră şi că siguranţa fiecărui circuit electric este marcată distinct, astfel încât să poată fi oprită imediat în caz de nevoie.
  • Verificaţi indicaţiile privitoare la cerinţele de electricitate ale fiecărui aparat înainte de a-l cumpăra.