Cu siguranță, omleta rămâne cea mai apreciată modalitate de a pregăti un mic dejun. În general, gospodinele caută secretul unei omlete perfecte, adăugând diferite ingrediente „secrete” cum ar fi smântâna sau laptele. Omleta a existat sub diferite forme, încă din cele mai vechi timpuri, dar termenul francez pentru acest preparat a început să fie folosit începând din secolul al-XVI-lea.
Ulterior, deliciosul preparat din ouă a devenit un simbol al bucătăriei de pe malurile Senei.
Și asta pentru că, deși ingredientele sunt aceleași, există o mare diferență între omleta tare, în stil american, și cea foarte cremoasă, în stil franțuzesc, potrivit Tastingtable.
De altfel, francezii cred că un bucătar adevărat ar trebui, mai întâi de orice, să învețe să prepare o omletă. Important de reținut: compoziția omletei clasice franțuzești include doar ouă și unt.
Ouăle sunt sensibile la schimbări de temperatură când ajung pe foc
Ouăle sunt deosebit de sensibile la schimbări de temperatură în tigaie și la modul în care sunt manipulate, chiar fără ingredientele speciale adăugate.
La omleta în stil american, ouăle se prepară la foc mai mare și astfel textura omletei este mai fermă. Pe măsură ce temeperatura la care pregătim omleta începe să scadă, textura sa devine mai moale și mai cremoasă.
„Ceea ce face o omletă în stil franțuzesc să fie diferită de altel are legătură cu ingredientele. La omleta franțuzească se pun doar ouă și unt, iar textura este una moale și deosebită”, spune Benigno Armas, coproprietar al La Boulangerie Boul’Mich din Florida.
„O omletă în stil franțuzesc are o culoare auriu deschis, perfect uniformă, fără nicio nuanță de maroniu.”
Nu mai faceți asta când preparați omletă!
Deși modul de preparare pare destul de simplu, se fac numeroase greșeli când se pregătește o omletă franțuzească. O astfel de greșeală este atunci când culoarea omletei devine prea închisă, pentru că tigaia a fost prea încinsă și focul mult prea mare.
„O tigaie prea încinsă va prăji prea mult ouăle, iar omleta franțuzească perfectă trebuie să aibă o culoare foarte deschisă și o textură cremoasă”, explică Armas.
Nu mai ungeți tigaia cu mult unt! Asta poate face omleta să se lipească și să facă mici cocoloașe. Și mai important: niciodată nu încercați să faceți o omletă franțuzească din mai multe ouă! „Folosirea unei cantități prea mare de ouă este o altă greșeală comună, deoarece va necesita un timp de preparare mai lung, ceea ce va schimba aroma și textura sa”, spune Armas.
Care este diferența când preparăm ouă jumări moi
Pe de altă parte, la fel de apreciatele ouă jumări (scrambled eggs) au împrumutat și ele mult din tehnica franceză, importantă fiind și aici temperatura.
Ouăle jumări moi ar trebui să se facă într-o tigaie rece, la foc mic, apoi să fie gătite încet. Treptat, se poate crește puțin temperatura. Principalele diferențe țin de cât timp le gătiți și cum amestecați.
În loc să folosiți un tel pentru a lichefia ouăle, puteți utiliza o spatulă pentru a menține umiditatea în timp ce amestecați. Când ouăle încep să se gatească la bază, împingeți ușor amestecul și amestecați-le în tigaie până când se vor forma cruste moi. Secretul este să amestecați ouăle cât mai ușor, astfel încât să rămână pufoase.