Greșeala pe care mulți o fac atunci când folosesc mașina de spălat! Spălarea rufelor este cea mai banală dintre treburile casnice, dar este esențială pentru a evita deteriorarea hainelor și a lenjeriei.
Cum folosim mașina de spălat
Cum speli corect rufele în mașina de spălat? Deși pare relativ simplă, graba sau încercarea de a face mai multe lucruri deodată pot duce la câteva greșeli greu de reparat. Experții în țesături spun care sunt cele mai mari erori, de la modul în care folosim mașina de spălat și uscătorul și până la micile greșeli legate de spălarea rufelor.
Acestea sunt cele mai frecvente șapte greșeli pe care le puteți evita foarte ușor, potrivit Homesandgardens.
Utilizarea incorectă a produselor de spălat
Cu atât de multe produse pe piață, e greu să știi ce face fiecare cu exactitate.
„Știm că mulți consumatori nu pun corect Tide POD-urile în mașină. Pentru cele mai bune rezultate, puneți pernuța lichidă Tide PODS direct în tambur, înainte de a încărca hainele”, spune Jennifer Ahoni, cercetător principal pentru îngrijirea țesăturilor la P&G.
De asemenea, unii care cred că balsamul de rufe este detergent. Balsamul nu are proprietăți de îndepărtare a murdăriei; atunci când este utilizat corect, este eliberat în timpul ciclului de clătire al mașinii de spălat pentru a lubrifia fibrele și a le înmuia, ajutând la protejarea lor de deteriorare.
„Asigurați-vă întotdeauna că citiți instrucțiunile de utilizare pentru îndrumări cu privire la modul de utilizare adecvată a produselor de rufe”, conchide ea.
Nu folosiți setările corecte
Mașinile de spălat și uscătorul de rufe au atât de multe setări, încât adesea vă simțiți confortabil folosind una singură, cu care spălați orice. Acest lucru poate să deterioreze hainele, avertizează Christen Jeziorski, expert la The Cultivation of Cozy.
Există trei setări principale, explică ea.
„Normal este cea mai folosită setare, potrivită pentru articolele de îmbrăcăminte de zi cu zi, cum ar fi amestecurile de bumbac. Nu este o setare bună pentru articolele delicate, deoarece spălarea și centrifugarea cu viteză mai mare pot fi dure pentru țesăturile delicate. Delicat este ciclul pe care doriți să îl utilizați pentru țesături delicate, cum ar fi satin, mătase, lână sau dantelă. Ciclul delicat folosește un ciclu de centrifugare mai lent.
Clătire și centrifugare este cel mai bun pentru orice articol care nu este foarte murdar, dar are nevoie doar de o clătire. Această setare a mașinii, adesea trecută cu vederea, este excelentă pentru costume de baie, pantofi sau covoare cu trafic redus. Detergentul nu este utilizat în acest ciclu”, conchide el.
Cea mai ușoară modalitate de a contracara utilizarea setărilor greșite la mașina de spălat este să înțelegeți pentru ce sunt folosite setările.
Nu știți când trebuie să spălați cu apă rece sau caldă
Dacă ar trebui sau nu să spălați rufele în apă rece este o întrebare foarte normală.
„Din punct de vedere științific, folosirea temperaturilor de spălare mai calde poate ajuta la îndepărtarea majorității petelor. Cu toate acestea, apa fierbinte poate dăuna hainelor și folosește mult mai multă energie. Folosind un detergent de bună calitate, chiar și cu apă rece, puteți obține rezultate excelente”, explică el.
Utilizarea frecventă a oțetului
Folosirea oțetului la spălat are beneficiile sale, dar este important să nu te bazezi prea mult pe acest ingredient, avertizează un expert în îngrijirea țesăturilor.
„Oțetul are un pH scăzut (de obicei, de la trei până la cinci), astfel încât poate ajuta la îndepărtarea petelor sensibile sau a murdăriei, reziduurilor și mirosurilor. De asemenea, poate ajuta la eliminarea acumulărilor de apă dură. Cu toate acestea, oțetul nu este foarte concentrat, așa că adăugarea lui în apa din mașina de spălat nu va scădea suficient pH-ul pentru beneficii complete, decât dacă folosiți cinci căni sau mai mult”, explică acesta.
„În plus, utilizarea oțetului împreună cu detergentul de rufe în mașina de spălat poate scădea capacitatea detergentului de a curăța petele de mâncare”, subliniază el.
Uitarea rufelor în mașină
„Una dintre cele mai frecvente greșeli este uitarea rufelor spălate în mașină de spălat”, spune Christen Jeziorski, expert în îngrijirea la domiciliu.
Mașinile de spălat, în special cele cu încărcare frontală, tind să lase un miros de mucegai în materialul umed care stă prea mult timp în tambur.
Ca să nu mai vorbim de deteriorarea hainelor, deoarece fibrele țesăturii se strică puțin, de fiecare dată când le speli. Scoaterea rufelor imediat după spălare este cel mai bun truc.
Nu sortați corect rufele
Sortarea hainelor este esențială. Spălarea împreună a hainelor de diferite tipuri de țesături sau culori poate lăsa în urmă un dezastru, spune Shayne Jeramos, specialist în curățare la Bright Cleaners.
„Sortați rufele după culoare și tip de țesătură pentru a preveni ieșirea culorilor unele în altele”, recomandă el.
Ignorarea etichetelor cu instrucțiuni de spălare
Simbolurile privind spălarea sunt relativ simple odată ce vă familiarizați cu cele mai comune, spune Jennifer Ahoni de la P&G.
„Ar trebui să verificați și să urmați întotdeauna etichetele de îngrijire. Nerespectarea instrucțiunilor de pe etichetă sau confundarea lor cu altceva poate duce la daune precum intrarea hainelor la apă, pierderea formei sau decolorarea”, spune ea.