O bună parte dintre românii care iau credit fac o greșeală care îi costă scump. Experții din domeniu explică motivul pentru care această decizie nu este una corectă. În plus, spun și cum am putea să îndreptăm greșeala.
Greșeala pe care o fac cei care iau credit
Majoritatea oamenilor au un card de credit, însă mulți dintre ei nu știu exact cum să-l gestioneze. Experții spun că sunt multe mituri în ceea ce privește cardurile de credit. Deși unele au fost demontate, unul dintre ele pur și simplu refuză să moară.
Matt Schulz, analist șef de credite la LendingTree, spune că acest mit se referă, de fapt, la scorul creditelor.
„Cel mai mare mit de scorare al creditelor, cel care nu pare să moară, este că a avea un sold pe cardul de credit ajută la creșterea scorului de credit”, spune Matt Schulz.
Acesta spune că nu este nicio rușine că unii oameni cred în aceste mituri. Problema constă în faptul că există foarte multe informații cu privire la cum este cel mai bine să gestionezi cardul de credit.
„Oamenii se pot băga în probleme reale urmând sfaturi pe care le consideră autentice și înțelepte, dar care nu sunt”, spune el.
Cum se calculează scorul de credit?
De cele mai multe ori, oamenii care cred în acest mit nu înțeleg felul în care se calculează scorul de credit.
Așadar, oamenii trebuie să știe că scorul de credit se bazează pe următoarele elemente.
Istoricul plăților
Acest aspect depinde de gradul de consistență în efectuarea plăților la timp pentru facturile de card de credit și alte împrumuturi bancare.
Sumele datorate
Care este soldul actual al datoriei în comparație cu limita de credit disponibilă, cunoscută și sub numele de rata de utilizare a creditului. Recomandarea experților este să încercați să mențineți rata de utilizare sub 30%.
Istoricul bancar
Durata de utilizare a creditului și media de vârstă a celor mai vechi și celor mai noi conturi. De obicei, creditorii preferă să observe un istoric creditar extins.
Credit nou
Cât de recent sau cu ce frecvență ați solicitat carduri de credit sau alte tipuri de împrumuturi.
Mixul de credite
Varietatea de datorii pe care le administrați, cum ar fi soldurile pe cardurile de credit, împrumuturile pentru studenți sau ipotecile.
Deși nu este imperativ să dețineți diverse forme de credit, menținerea unei diversități de conturi poate influența pozitiv scorul, arătând creditorilor că puteți gestiona eficient diferite tipuri de credit.
Acești factori contribuie la scorul de credit în mod variat. Istoricul plăților influențează scorul cu 35%, sumele datorate cu 30%, durata istoricului de credit cu 15%, creditul nou cu 10%, iar diversitatea tipurilor de credite cu 10%.
În aceste domenii, o varietate de elemente distincte pot influența creșterea sau scăderea scorului dumneavoastră.
„Există atât de multe variabile posibile încât încercarea de a identifica un singur motiv pentru orice mișcare este aproape imposibilă”, spune el.
Păstrarea soldului afectează scorul
Păstrarea unui sold nu contribuie la îmbunătățirea scorului, spun experții. Dimpotrivă, acest lucru ar putea să-l afecteze.
Atunci când un sold este păstrat pe un card de credit, dobânzile ridicate pot determina datoria să crească rapid.
Amintim că rata medie a dobânzii la carduri a atins un nivel record de aproape 21%.
Pe măsură ce cheltuielile cu dobânzile cresc soldul, rata de utilizare a creditului poate crește, având un impact negativ asupra scorului de.