Anumite alimente nu trebuie consumate în postul Paștelui, cu toate că el nu au o proveniență animală. Experții în sănătate spun că aceste alimente pot face rău organismului. Au, însă, și alternative. Medicul Simona Carniciu, expert în boli metabolice şi de nutriţie, spune ce aliment trebuie consumat în această perioadă.
Ce să nu mănânci în perioada postului Paștelui
Oamenii care țin post ar trebui să mănânce variat și echilibrat, spun experții în domeniu. În acest fel, ei nu își vor pune în pericol sănătatea și nici nu se vor îngrășa.
Medicul Simona Carniciu, expert în boli metabolice și de nutriție, a oferit mai multe detalii nu privire la alimentele care nu trebuie să fie consumate în perioada postului. Acestea vor duce, dacă sunt consumate, la probleme de sănătate.
Una dintre greșelile pe care mulți care țin post o fac este să se uite la bani. Mai precis, medicul spune că mulți doresc să se sature în perioada postului cu bani puțini, lucru care nu se poate.
Ea spune că este indicat să fie consumate alimente de calitate și că accentul nu mai trebuie pus doar pe cantitate.
Medicul Simona Carniciu spune că este tentat pentru cei care țin post să înlocuiască alimentele de origine animală, cu înlocuitori. Totuși, despre aceste alimente, ea spune că sunt pline de aditivi.
„Greșeala atunci când ținem post este că vrem să ne săturăm cu bani puțini, iar acest lucru nu se poate. Este cea mai mare greşeală să credem asta. Ideea este că ar trebui să mâncăm alimente de calitate şi să nu mai punem accentul pe cantitate. Poate ne costă puţin mai mult, dar este important să facem acea menire adevărată a postului. Ar trebui să fim mult mai atenți atunci când ajungem într-un supermarket. Putem fi tentaţi să căutăm tot felul de înlocuitori ai produselor animale, precum pateul vegetal, cârnaţii vegetali şi tot aşa. Cel mai important este că aceştia conţin o cantitatea mare de aditivi”, a mai spus Simona Carniciu, expert în boli metabolice şi de nutriţie.
Leurda, un aliment potrivit pentru perioada postului
Un aliment pe care îl recomandă, însă, este leurda. Planta ajută organismul la detoxifiere.
„În această perioadă pădurea este plină de leurdă, drept pentru care recomand să profităm din plin. Leurda este una dintre cele mai importante plante care ajută organismul să curețe toxinele.”, a mai spus Simona Carniciu, expert în boli metabolice şi de nutriţie.
Leurda a fost asociată cu usturoiul din cauza gustului și a mirosului său. Încă din cele mi vechi timpuri, această plată era folosită drept tonic pentru organism.
De altfel, frunzele sale sunt pline în vitamine, precum A și C. Totuși, nu lipsesc nici calciul, fierul, fosforul, natriul și cuprul.
Mai multe studii au scos la iveală efectele pozitive pe care leurda le are asupra organismului. Plata ajută la curățarea sângelui, dar și a sistemului digestiv.
Leurda mai are și alte efecte benefice. De exemplu, ea este utilă în cazul viermilor intestinali sau a infecțiilor urinare. Nu în ultimul rând, aceasta ajută la scăderea colesterolului, dar și a tensiunii arteriale.