Greșeala pe care o fac cei cu centrale termice de apartament

Gerul i-a luat pe nepregătite pe românii cu centrale termice de apartament, iar acest lucru se vede în numărul de cereri de reparații pe care instalatorii le au în acest an.

Fie că au vrut doar să economisească bani și nu au chemat un instalator priceput, fie că nu au mai făcut deloc mentenanță centralelor termice, numărul românilor care s-au trezit fără căldură pe această vreme este ridicat.

Instalatorii le recomandă celor cu centrale termice să facă revizia obligatorie și, în plus, să aleagă cu grijă ce oameni vin să lucreze. Astfel, ei se pot trezi în situația în care au gazele oprite.

În ceea ce privește problemele cel mai des întâlnite, instalatorii spun că acestea apar la pompa centralei termice. Problemele sunt cauzate:

  • de la vasul de expansiune
  • de la apa calcaroasă

Potrivit specialiștilor în domeniu, instalatorul trebuie chemat imediat ce centrala scoate zgomote neobișnuite sau picură.

Totuși, în această perioadă specialiștii sunt foarte ocupați tocmai din această cauză. Mulți nu fac mentenanța la timp și se trezesc în mijlocul frigului fără o posibilitate de a încălzi.

„Este cea mai aglomerată perioadă de cereri pentru reparații și cu greu facem față cele mai frecvente pleacă fie de la lipsa de mentenanță care nu se face, blocaje de pompe, probleme cu termostatele, care sunt destul de frecvente. În general, producătorii acordă 10 ani de viață, după care ele încep să pice. Ele pică și între timp. Și în timpul garanției, și după încep să apară defecte. Dar lucrurile variază de instalație, mediul în care este folosită, cum este montată”, a precizat Dragoș Constantin, instalator.

caldura
SURSA FOTO: Dreamstime

Când trebuie făcută revizia la centralele termice de apartament?

Când trebuie făcută revizia la centralele termice de apartament? Sunt mulți români care, deși au centrală termică, nu știu exact când ar trebui să facă revizia obligatorie. Specialiștii spun că acesta trebuie făcută o dată la doi an.

În cadrul acestor revizii se va determina gradul de uzură al acestora.

Atunci când alegi un instalator pentru revizie, trebuie să fii foarte atent deoarece doar cei autorizați de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor pot efectua lucrări.

Dacă nu este respectată regula, atunci oamenii riscă să aibă gazul tăiat dacă distribuitorul de gaz efectuează verificări.

Cosmin Terteci, un blogger specializat în instalații, explică că în cadrul procesului de service, inginerul sau tehnicianul demontează centrala, o curăță și, astfel, poate identifica semnele premature ale unei posibile defecțiuni.

În timpul reviziei, aceștia pot regla presiunea vasului de expansiune pentru a preveni creșterea presiunii în centrală. Dacă există zgomote provenite de la pompă, efectuează curățarea schimbătorului de căldură, aspiră praful din interior și verifică starea filtrelor.

„Inginerul de service, tehnicianul, o desface, o curăță și atunci poate observa dacă sunt unele semne premature că se poate strica centrala. Atunci când fac revizia centralei poate să refacă presiunea vasului de expansiune ca să nu crească presiunea în centrală, dacă sunt zgomote de la pompă, să curețe schimbătorul de căldură, să aspire praful din interior, să verifice filtrele. Conform legii din România nu are voie să deschidă centrala cineva care nu e autorizat”, spune el.

Pentru o revizie plătești în jur de 200 de lei. Reparațiile trec uneori de 1.000 de lei. O centrală nouă te duce și la 7.000 de lei.