Specialistul ORL Raluca Grigore a explicat că aerul condiționat este foarte important pentru confortul nostru termic, însă poate prezenta un pericol atunci când „trecem la extreme”.

Aerul condiționat poate prezenta un pericol atunci când „trecem la extreme”

„Aerul condiționat ne poate salva și este foarte necesar să avem acest confort termic. Important este să nu trecem la extreme. Să nu trecem de la cele 40 de grade de afară, la cela 18 grade pe care noi le putem seta într-o încăpere sau în mașină.

În acest mod, am supune organismul la un efort de adaptare foarte mare. Dacă voi spune ca oamenii să-și seteze aerul condiționat la 25 de grade, sigur că nu va face nimeni acest lucru pentru că li se va părea foarte mult”, a declarat Raluca Grigore la Antena 3.

De asemenea, aceasta a spus și că aerul condiționat trebuie oprit după ce răcim încăperea în care stăm sau mașina la o temperatură care să devină confortabilă pentru noi.

„Ideea este să încercăm să răcim încăperea în care stăm sau mașina la o temperatură care să devină confortabilă pentru noi, apoi să închidem aerul condiționat. Acesta, în afară că este un aer rece, care, în mod evident este confortabil, este și un aer foarte uscat și poate să apară și un disconfort respirator sau tuse.

Vin pacienți care se plâng, după drumuri cu mașina, când au stat cu aerul condiționat pornit, se plâng de dureri de cap, presupun ei că ar avea sinuzită, de fapt, nu este vorba de asta, este vorba de o cefalee determinată de temperatura rece. Pentru persoanele care au nevralgii, pot să apară probleme la această scădere a temperaturii”, a completat Raluca Grigore.

Aerul condiționat ne poate afecta sănătatea dacă alegem o temperatură prea scăzută

Aerul condiționat ne poate afecta sănătatea dacă nu suntem atenți. Atunci când alegem temperatura, trebuie să fim atenți la mai mulți factori, precum preferințele personale, starea de sănătate, activitatea desfășurată sau tipul de îmbrăcăminte.

Mai mult, standardele internaționale recomandă temperatura setată pentru aerul condiționat să nu fie sub 25 de grade Celsius.

Amintim că o temperatură prea scăzută poate provoca șoc termic, adică o reacție a organismului la trecerea bruscă de la o temperatură la alta. Acest lucru poate duce la probleme respiratorii, circulatorii sau imunitare.