În era internetului, există un număr aproape infinit de metode de a găti ouăle în coajă, de la preparea lor în oala sub presiune, până la coacerea în cuptor. Tot în mediul online suntem învățați cum să facem ouă fierte în friteuza cu aer cald.
Atunci când vrem să mâncăm un ou la micul dejun, cu siguranță avem o dilemă: cum este mai bine și mai sănătos să-l pregătim – prăjit sau fiert? Din start, nutriţioniştii înclină balanţa în favoarea oului fiert, întrucât astfel se evită transferul grăsimilor din uleiul folosit la prăjit. Riscurile nu sunt eliminate complet nici prin fierbere, susțin unele voci.
Deci, dacă totuși ne decidem să facem un ou fiert, tare sau moale, trebuie să știm că trebuie să ținem cont de un lucru important, potrivit Tastingtable.
Acesta este să ne asigurăm că ouăle pe care vrem să le fierbem sunt la temperatura camerei, și nu reci, abia scoase din frigider. Explicația este cât se poate de simplă: odată ajunse în apa fierbinte, ouăle reci se vor sparge!
O „reacție violentă” care va face ca ouăle să se spargă
Este foarte important să ținem ouăle la temperatura camerei înainte de a le strecura în apă fierbinte. Potrivit Southern Living, aruncarea ouălor reci în apa clocotită creează o „reacție violentă” care deseori va face ca ouăle să se spargă. În plus, diferența dintre temperatura oului și cea a apei poate face ca albușul de ou să se lipească mai mult de interiorul cojii, făcându-l greu de curățat.
Este bine să scoateți ouăle pe care doriți să le gătiți din frigider în același timp în care începeți să încălziți oala cu apă: până când apa va ajunge la fierbere, ouăle se vor fi încălzit destul de mult. O altă modalitate de a aduce rapid ouăle la temperatura camerei este să le puneți într-un castron, să umpleți vasul cu apă călduță și să le lăsați să stea timp de 5 până la 10 minute.
Gospodinele știu că același lucru este valabil și când au de pregătit o prăjitură, în care albușurile de ouă trebuie bătute spumă. Pentru a avea o spumă cât mai fermă, ouale trebuie scoase din frigider cu o oră-două înainte. Albușurile se bat spumă mult mai ușor dacă sunt la temperatura camerei.