În același timp, pe lângă faptul că anumite alimente joacă un rol important în procesul de îmbătrânire, cercetările au arătat că microbiomul intestinal este crucial pentru întărirea sistemului imunitar, ajutând la prevenirea bolilor legate de vârstă, scrie Eathis.
Cum putem însă să știm ce alimente trebuie să mâncăm care ar trebui evitate pe măsură ce înaintăm în vârstă. Dieteticienii vin cu sfaturi privind anumite obiceiuri alimentare de la care ar trebui să ne luăm adio sau să respectăm anumite reguli de care ar trebui să ținem cont.
Spuneți adio alimentelor procesate!
Consumul de alimente procesate este unul dintre cele mai comune și dăunătoare obiceiuri alimentare, care grăbesc procesul de îmbătrânire. Aceste tipuri de alimente, de obicei bogate în carbohidrați rafinați, zahăr adăugat și grăsimi periculoase, sunt cunoscute că au AGE (produse finale de glicație avansată).
AGE-urile se formează atunci când zahărul este combinat cu grăsimi sau proteine și pot accelera foarte mult procesul de îmbătrânire, dăunând și sănătății intestinale. S-a descoperit că AGE-urile îmbătrânesc pielea și contribuie la un risc crescut de boli legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer.
Începeți să consumați mai multe fibre!
O altă componentă importantă pentru a stopa procesul de îmbătrânire este includerea fibrelor în dieta zilnică. Acestea pot proveni din ovăz, fasole, mere, pere, migdale și semințe.
Aportul zilnic de fibre este crucial pentru că, nu doar că menține digestia sănătoasă, dar s-a dovedit că ajută și la scăderea colesterolului, la gestionarea greutății și chiar la prevenirea diabetului și a bolilor cardiovasculare.
„Cercetările au arătat în ultima perioadă că o dietă săracă în fibre crește riscul de a dezvolta boli de inimă și diabet, ambele fiind afecțiuni care accelerează îmbătrânirea”, spune dieteticianul Kylie Ivanir. Pentru a crește aportul de fibre, încercați să mâncați fulgi de ovăz la micul dejun sau să consumați fasole la prânz.
Tăiați din alimentație zahărul
Consumul excesiv zahăr nu numai că îmbătrânește prin creșterea riscului apariției anumitor boli, dar este legat și de sănătatea precară a pielii.
„Dietele bogate în zahăr pot provoca creșteri ale zahărului din sânge și rezistență la insulină, care a fost asociată cu diabetul, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral”, spune Janet Coleman, dietetician la The Consumer Mag.
Împrieteniți-vă cu prebioticele!
A avea un intestin sănătos este una dintre cele mai bune modalități de a ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire, așa că încorporarea zilnică a unor alimente bogate în prebiotice trebuie să devină o regulă.
„Prebioticele sunt combustibilul pentru bacteriile benefice din intestin, iar atunci când mâncăm zilnic alimente bogate în prebiotice, ne îmbunătățim sănătatea intestinală. Acest lucru este important deoarece o bună sănătate intestinală este legată de un răspuns imunitar mai puternic, care va scădea probabilitatea de a ceda în fața unor boli, dar și de a combate inflamația”, spune Kara Landau, dietetician la Uplift Food.
Din fericire, avem la dispoziție o mulțime de alimente bogate în prebiotice din care putem alege. Acestea includ includ cartofii fierți, ovăzul, fasolea, leguminoasele, spanacul, afinele, sparanghelul, ceapa, prazul, merele și usturoiul.