Nu mai purtați acest obiect de vestimentație! Este pericol uriaș de cancer. Femeile sunt cele expuse acestui risc major.

Mai exact, toate reprezentantele sexului frumos care poartă sutiene push-up se supun unor riscuri de sănătate foarte mari. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii.

Cercetătorii au descoperit că femeile care poartă sutiene push-up se expun unui risc mare de a se îmbolnăvi de cancer la sân, din cauza felului în care sunt realizate aceste obiecte vestimentare.

Studiul arată că acest tip de sutien care este de cele mai multe ori foarte strâmt, blochează circulaţia sângelui şi afectează negativ ţesuturile mamare. Astfel, celulele nu sunt oxigenate corespunzător şi nu primesc nutrienţii necesari şi, mai mult decât atât, sunt împiedicate să elimine o parte din toxine, din cauza presiunii puternice. Aceste efecte au loc dacă o femeie poartă sutien push-up mai mult de 12 ore sau în timpul somnului.

Medicii de la universitatea menţionată mai sus susţin că aceste efecte pot să declanşeze apariţia cancerului mamar.

Sprijin oferit pentru depistarea cancerului

Pentru a preveni această boală, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a acordat sprijin pentru realizarea testelor BRCA. Aceste teste oferă femeilor cu cancer mamar și medicilor informații suplimentare despre probabilitatea de reapariție a cancerului.

Programul a fost demarat în anul 2018 și a presupus testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente. Ulterior el a fost prelungit. Denumit „Testarea BRCA”, acesta s-a adresat unui număr de 500 de femei cu indicație medicală eliberată de un medic specialist oncolog pentru efectuarea testării.

„Este vorba despre un sprijin în valoare de 2.500 de lei, pentru a realiza teste BRCA. Testele oferă femeilor cu cancer mamar și medicilor informații suplimentare despre probabilitatea de reapariție a cancerului de sân în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului.

Pentru fiecare beneficiar în parte, suma va fi decontată către unitățile sanitare publice și/sau private afiliate în cadrul proiectului. Este un proiect care salvează vieți, pentru că în funcție de rezultate, se poate prescrie un tratament adecvat, care poate reduce foarte mult probabilitatea de recidivă a bolii”, a spus atunci Gabriela Firea.

Mii de femei sunt diagnosticate, anual, cu cancer mamar

Proiectul s-a derulat în perioada 2020-2021, având un buget multianual de 1,2 milioane lei.

Început în anul 2018, programul a permis efectuarea unor testări genetice pentru pacientele diagnosticate cu cancer mamar, teste de care au beneficiat peste 350 de femei. Proiectul a oferit pacienților șansa de primi recomandări medicale adaptate profilului lor genetic, iar pentru comunitatea oncologică, una dintre cele mai importante oportunități de dezvoltare profesională.

Estimări bazate pe ultimele date disponibile arată că în Municipiul București sunt diagnosticate, anual, cu cancer mamar, peste 900 de persoane. Acestora li se adaugă cei circa 3.500 de pacienți diagnosticați cu această boală în ultimii cinci ani și care se află în diverse etape de tratament.