Greşeala pe care o fac multe persoane atunci când dorm. Câte ore ar trebui să dormim pe noapte

somn melatonina

SURSA FOTO: Dreamstime

Se spune că felul în care dormim spune multe despre noi, iar înțelegerea unor obiceiuri specifice în timpul nopții ar putea fi cheia pentru a avea un somn odihnitor. Nu există nicio cercetare care să ofere dovezi clare pentru o așa zisă poziție optimă de somn. Vârsta, greutatea, mediul, activitățile zilnice sau sarcina, în cazul femeilor, toate joacă un rol atunci când punem capul pe pernă.

În plus, calitatea somnului depinde și de alți factori, începând cu cei genetici, și până la ceva banal, cum ar fi calitatea saltelei. Un studiu realizat de National Sleep Foundation a dezvăluit că există cinci tipuri diferite de ”personalități ale somnului”. Ele se referă la modul și la intervalul de timp în care dormim și cât de odihniți ne simțim chiar după un pui de somn.

Fiecare dintre cele cinci categorii se bazează pe lucruri precum obiceiurile de a dormi, vârsta, dar și alți zeci de alți factori, inclusiv starea civilă, sexul, starea sănătății, oboseala și consumul de cofeină. În cazul tipului de personalitate a somnului, există un test special care ne ajută să-l descoperim.

Prima categorie: persoanele care se descriu „matinale”

Această categorie se aplică în general celor care au tendința de a dormi suficient și, de obicei, se simt foarte bine chiar dacă se scoală cu noaptea-n cap. Nu suferă de oboseală în timpul zilei, nu sunt amețite, nu simt nevoia să ațipească în timpul zilei.

De obicei, oamenii din acest grup sunt mai tineri, au un loc de muncă cu normă întreagă și sunt căsătoriți sau au un partener constant. De asemenea, nu au afecțiuni medicale și adesea se descriu ”persoane matinale”, potrivit Cnet.

Cei care dorm 7 ore pe noapte și ațipesc în timpul zilei

Acest grup este format din adulți cu vârsta de peste 60 de ani. Persoanele din această categorie dorm cel mai mult, cu o medie de 7,3 ore pe noapte, comparativ cu cele 6,8 ore de somn pentru populația generală.

Pe lângă somnul bun în timpul nopții, ei trag un pui de somn și în timpul zilei. În consecință, rareori sunt obosiți, dar au cel puțin o afecțiune medicală.

Adulții care muncesc mai mult și dorm mai puțin

Această categorie aparține adulților dintr-un cuplu în care unul sau amândoi lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână. Au tendința să doarmă mai puțin, deoarece se trezesc mai devreme ca să ajungă la muncă.

Din această cauză, mai mult de o treime din persoanele din acest grup se simt obosite cel puțin trei zile pe săptămână.

„Păsările de noapte”

Oamenii din această categorie sunt cei care nu prea dorm noaptea. Nu lucrează în schimbul obișnuit de 9-5. De obicei au cea mai lungă săptămână de lucru față de toate celelalte grupuri și au tendința să doarmă mai puțin decât alții.

Sunt oamenii care nu au probleme dacă nu dorm suficient noaptea și pot funcționa ceas și cu o ațipeală de câteva minute. Dar se bazează mult pe cafea, cât mai multă și la orice oră.

Persoanele care suferă de insomnie

A cincea categorie este formată din persoanele care cred că au o tulburare de somn. Sunt tot niște „păsări de noapte”, dar pot suferi și de insomnie și, cel mai probabil, se pot simți obosite în timpul zilei.

Legătura dintre sănătatea mintală și somn

Pandemia a exacerbat simptomele de anxietate, tulburări de alimentație și alte afecțiuni de sănătate mintală. Sănătatea mintală poate fi îmbunătățită sau afectată de tiparele de somn. Privarea de somn poate afecta capacitatea de a ne păstra controlul asupra emoțiilor sau de a veni cu soluții la probleme aparent simple.

Lipsa somnului perturbă partea creierului responsabilă de raționament și judecată precum și flexibilitatea cognitivă.