Aerul condiționat este una dintre cele mai importante dotări ale vehiculelor, deoarece asigură temperaturi plăcute în timpul călătoriei și ajută la reducerea umidității din vehicul.

Ventilația din mașină poate reprezenta rapid un risc pentru sănătate

Potrivit Clubului Automobilistic German – ADAC, peste 90% dintre toate mașinile de pasageri sunt acum livrate cu aer condiționat. Totuși, sistemul de aer condiționat necesită o funcționare optimă, precum și îngrijire și întreținere corespunzătoare, la fel ca toate piesele mașinii.

În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, ventilația din mașină poate reprezenta rapid un risc pentru sănătate. Dacă sistemul de aer condiționat este folosit incorect, se poate forma condens în circuitul de aer condiționat – un teren ideal pentru germeni, bacterii și ciuperci. Mirosurile neplăcute care sunt distribuite în vehicul prin ventilație pot indica acest lucru.

Infestarea bacteriană pot provoca un miros de mucegai în mașină

Umiditatea reziduală din sistemul de aer condiționat și infestarea bacteriană și fungică rezultată pot provoca un miros de mucegai în mașină. Acest lucru nu este doar neplăcut, ci și periculos pentru sănătatea noastră.

Potrivit specialiștilor, un astfel de aparat de aer condiționat reprezintă o povară pentru sănătate, în special pentru persoanele cu alergii sau persoanele cu boli respiratorii sau cu un sistem imunitar slăbit. ADAC subliniază că nu pot fi excluse reacții alergice sau astmul bronșic.

Mirosurile neplăcute apar atunci când particulele de murdărie formează culturi bacteriene și fungice

Mirosurile neplăcute apar în special atunci când particulele de murdărie aspirate, cum ar fi praful sau polenul, formează culturi bacteriene și fungice pe suprafața evaporatorului împreună cu umiditatea condensată, subliniază ADAC.

Deși filtrele de aer din interior rețin murdăria și germenii, dacă suprafața evaporatorului nu se usucă suficient de bine, acolo se pot forma mucegai și culturi bacteriene.

În acest context, specialiștii recomandă dezinfectarea imediată a aerului condiționat din mașină dacă acesta este infectat cu bacterii sau ciuperci. Acest lucru se poate face într-un atelier de reparații auto.

Mai mult, dezinfectarea o putem face și singuri cu produse speciale precum un spray care se vaporizează în interior sau o spumă care este pulverizată direct pe evaporator.