Greșeala fatală privind pensionarea anticipată! Vei regreta mult la bătrânețe că ai ales pensia anticipată, dacă nu respecți un plan financiar bine pus la punct. Ce ar trebui să faci ca să ai o bătrânețe liniștită?
Sfaturi utile pentru cei care aleg pensionarea anticipată
Sfaturi utile pentru cei care aleg pensionarea anticipată de la un expert financiar. Potrivit spuselor sale, o greșeala compună pe care o fac cei care aleg pensionarea anticipată este că nu au un plan pentru acoperirea cheltuielilor până când ajung la pensionarea la termen. Ar trebuie să-și creeze o strategie pentru economisirea banilor, în funcție de veniturile realizate căci, în primii ani de pensionare, venitul lunar ar putea fi mai mic. Concret, ei trebuie să își poată acoperi cheltuielile zilnice până când vor avea acces la fondul de pensie. Totuși, uneori, oricui îi este dificil să anticipezi suma de bani de care are nevoie.
„Am observat că cheltuielile unui pensionar anticipat sunt de obicei mai mari decât plănuia. Se întâmplă asta pentru că vor să se bucure de independența financiară, care de obicei îi împinge să cheltuiască pentru plăcerile personale, precum călătoriile, mesele în oraș și participarea la alte activități cu costuri ridicate”, a spus expertul financiar pentru Business Insider.
Asigurarea medicală, o mare problemă
O altă greșeală este lipsa unui plan privind costurile estimate cu asigurarea medicală. El le recomandă oamenilor să-și calculeze costul asigurării de sănătate pe toată durata de la pensionarea anticipată până la pensionarea la termen deoarece aceste costuri pot fi destul de mari. Este util să ia în considerare costurile lunare pe care le au în viața de zi cu zi. Pe scurt, cei care aleg pensionarea anticipată ar trebui să-și crească economiile pentru sănătate.
O altă greșeală este că oamenii nu se gândesc la cum va arăta viața lor peste cinci/zece ani ca să își dea seama dacă economiile lor sunt suficiente sau dacă au nevoie de mai mulți bani.
România oferă cea mai mică pensie din UE
Conform celor mai recente date Eurostat, angajații din Olanda au cea mai lungă carieră, lucrând în medie aproximativ 43 de ani și șapte luni, ceea ce le asigură o pensie medie de 3.000 de euro. În Suedia, perioada de muncă este de aproximativ 43 de ani, iar pensia medie atinge 2.100 de euro. În Danemarca, angajații lucrează în medie 41 de ani și trei luni, primind o pensie medie de 1.700 de euro.
România se află, însă, la coada clasamentului, cu o durată medie de muncă de doar 32 de ani și două luni, care se traduce într-o pensie medie de 450 de euro.