Multe persoane apelează la aerul condiționat pentru a se răcori pe timp de vară. Totuși, nu mulți știu că acesta poate avea efecte negative asupra sănătății, atunci când păstrăm o diferență prea mare între temperatura de interior și cea de exterior.
Aerul condiționat are nevoie de energie electrică pentru a răci o cameră, iar consumul crește cu cât diferența de temperatură dintre interior și exterior este mai mare.
Aerul condiționat ne poate afecta sănătatea dacă nu suntem atenți
De asemenea, aerul condiționat ne poate afecta sănătatea dacă nu suntem atenți. Atunci când alegem temperatura, trebuie să fim atenți la mai mulți factori, precum preferințele personale, starea de sănătate, activitatea desfășurată sau tipul de îmbrăcăminte.
Mai mult, standardele internaționale recomandă temperatura setată pentru aerul condiționat să nu fie sub 25 de grade Celsius.
O temperatură prea scăzută poate avea efecte negative asupra sănătății
Amintim că o temperatură prea scăzută poate provoca șoc termic, adică o reacție a organismului la trecerea bruscă de la o temperatură la alta. Acest lucru poate duce la probleme respiratorii, circulatorii sau imunitare.
Totodată, o temperatură prea scăzută poate usca pielea și mucoasele, favorizând apariția iritațiilor, infecțiilor sau alergiilor. Poate afecta și somnul, creând un disconfort termic și reducând calitatea odihnei. Simultan, o temperatură prea scăzută poate crește consumul de energie electrică și emisiile de gaze cu efect de seră.
În acest context, specialiștii recomandă setarea aparatului în funcție de temperatura exterioară. Diferența optimă dintre cele două nu ar trebui să depășească 5-6 grade Celsius.
Poți să-ţi răcoreşti casa și dacă nu ai aer condiţionat
În altă ordine de idei, medicul Tudor Ciuhodaru a oferit mai multe recomandări pentru cum ar trebui să ne protejăm de temperaturile extreme, în această perioadă caniculară.
„Dacă nu aveți aer condiționat, câteva cuburi de gheață puse într-un vas cu apă și un ventilator în față, poate să fie o soluție rezonabilă”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru, la Antena 3 CNN.
Medicul mai spune că trebuie să evităm să folosim aparatură electrocasnică și să gătim la orele amiezii.
„Încercați să aerisiți dimineața la primele ore sau seara când se mai răcorește. Puneți bucăți de material textil, eventual deschise la culoare, eventual ude, în geam, în așa fel încât razele soarelui să nu supraîncălzească apartamentul.
Încercați să nu utilizați aparatura electrocasnică și nu gătiți la orele amiezii”, a mai recomandat medicul.