Arsurile gastrice și refluxul gastroesofagian reprezintă probleme extrem de neplăcute cu care se confruntă un număr mare de persoane. Ele provocă disconfort inclusiv pe timpul nopții, afectând calitatea somnului.
Nutriționistul Gianluca Mech a dezvăluit care sunt alimentele pe care ar trebui să le evităm dacă știm că avem adesea arsuri gastrice, explicând, totodată, care sunt produsele alimentare pe care ar trebuie să le consumăm atunci când avem arsuri gastrice.
Produsele alimentare care cauzează arsuri gastrice
Alimentele bogate în grăsimi: Anumite alimente bogate în grăsimi nesănătoase, spre exemplu cartofii prăjiți sau pizza, pot provoca arsuri gastrice prin stimularea eliberării de iritanți esofagieni, cum ar fi sărurile biliare.
Menta: „Se spune că menta calmează afecțiunile digestive. Cu toate acestea, există dovezi științifice care arată că anumite tipuri de mentă pot provoca arsuri la stomac. Astfel, dacă aveți arsuri gastrice după ce ați consumat mentă, cel mai bine este să o evitați pe viitor”, a explicat nutriționistul Gianluca Mech.
Sucul de citrice: Mulți oameni experimentează reflux de acid și arsuri la stomac după ce consumă sucuri de citrice, cum ar fi portocale sau grapefruit.
Ciocolata: „Consumul de ciocolată poate declanșa arsurile gastrice. De vină sunt anumite ingrediente pe care aceasta le conține, precum cacao și cofeină. Dacă vă numărați printre persoanele care experimentează apariția sau agravarea arsurilor gastrice după consumul de ciocolată, recomand eliminarea ei din dietă”, a spus Gianluca Mech.
Mâncărurile picante: Consumul de alimente picante poate provoca arsuri la stomac. Mai mult decât atât, poate duce la iritarea esofagului, agravând astfel simptomele cu care ne confruntăm. Este de preferat ca persoanele care au astfel de probleme să evite pe cât posibil alimentele iuți.
Ceapa: „Ceapa, în special cea crudă, nepreparată termic, este un declanșator comun pentru arsurile la stomac. În plus, ceapa este o sursă bogată de FODMAP (oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabile), o clasă de carbohidrați mici nedigerabili care cauzează probleme digestive la unii oameni”, a precizat nutriționistul.
Alimente care reduc arsurile gastrice. Toți românii trebuie să le aibă în casă
„La polul opus, există și alimente pe care e recomandat să le includem în dieta de zi cu zi atunci când avem probleme digestive, precum arsurile gastrice. Amintesc aici cerealele integrale bogate în fibre, ghimbirul cu proprietăți antiinflamatorii, iaurtul sau fructele și legumele, cu excepția citricelor, cepei și usturoiului.
Este indicat să completăm alimentația potrivită cu suplimente naturale care protejează mucoasa gastrică. Eu am creat Gastricol Mech cu ajutorul metodei Decottopia, o metodă specială ce are la bază combinații variate de plante medicinale, ideale pentru îmbunătățirea stării de sănătate a organismului.
Este un produs indicat pentru protejarea mucoasei gastrice și pentru limitarea meteorismului și arsurilor abdominale. Nu conține alcool, zahăr și conservanți, iar beneficiile lui pentru sănătate sunt demonstrate științific. Ierburile amare sunt ingredientele principale, toate ajutând la buna funcționare a aparatului digestiv”, a explicat Gianluca Mech.