Întrucât ne confruntăm cu temperaturi extreme, secetă și valuri de aer tropical, ți-am pregătit o listă cu sfaturi utile care te vor ajuta să ai o casă mai răcoroasă, pe bani puțini. Din fericire, nu trebuie să cheltuim sume exorbitante pe aparate de aer condiționat pentru a avea răcoare în casă.
Sfaturi utile pentru a avea o casă răcoroasă. Secretul care ține căldura la distanță
O soluție eficientă pentru a răcori casa în zilele toride de vară sunt ventilatoarele. Din fericire, puteți găsi în magazinele online și în mall-urile din țară o varietate de ventilatoare, de dimensiuni diferite, astfel că vă puteți cumpără un ventilator mediu pentru dormitor sau un mini-ventilator, ce funcționează cu baterii și poate fi folosit în loc de evantai.
Dacă aveți deja un ventilator acasă, vă sfătuim să îl puneți lângă o fereastră deschisă. Ideal ar fi ca acea fereastră să fie în partea de nord a casei, unde este mai răcoare. În felul acesta, ventilatorul va împrăștia prin casa dumneavoastră un val de aer răcoros și proaspăt de afară.
Atenție! Când este foarte cald afară, închideți ferestrele și ușile pentru a menține aerul răcoros în casă. În plus, trebuie să aveți mereu draperiile trase la geam pentru a nu lăsa lumina arzătoare a soarelui să pătrundă în casa dumneavoastră.
Poartă haine largi vara
Vă sfătuim să vă aerisiți casa dimineața și seara, când temperaturile de afară sunt mai scăzute. Totodată, vă recomandăm să gătiți dimineața, când este mai răcoare afară.
De asemenea, vă îndrumăm să purtați haine largi vara, de preferat din materiale naturale, precum bumbacul și inul deoarece materialele naturale lasă pielea să respire și absorb mai bine transpirația.
Și, desigur, beți cât mai multă apă, ceai, limonadă sau suc proaspăt, făcut în casă. NU consumați sucuri dulci, acidulate deoarece zahărul din ele vă va provoca o sete mai mare.
Acum că știți ce trebuie să faceți ca să aveți o casă răcoroasă, ar trebui să știți și ce trebuie să mâncați în această perioadă, când mercurul din termometre depășește 35 grade Celsius.
Ce dietă trebuie să respectăm în zilele de vară?
Pentru a ne ajuta organismul să depășească perioadele caniculare, este nevoie de o dietă echilibrată. Nutriţionistul-dietetician Adina Rusu a vorbit despre toate aceste aspecte într-un interviu acordat Agerpres.
Ea susține că în timpul caniculei cantitatea de apă pierdută prin transpiraţie crește, iar odată cu ea, organismul este predispus la deshidratare. În acest sens, se recomandă consumul unei cantități mari de lichide, însă nu băuturi alcoolice sau carbogazoase. Nici cofeina nu este recomandată în această perioadă.
„În special în zilele călduroase este fundamental să suplimentăm aportul de lichide cu cel puţin 20-30% faţă de cantitatea consumată în mod uzual. Atenţie, însă, consumul unei cantităţi mai mari de lichide nu înseamnă suplimentarea consumului de băuturi alcoolice, carbogazoase sau îndulcite.
Spre deosebire de apă, aceste băuturi stimulează eliminarea unei cantităţi şi mai mari de apă din organism, crescând deshidratarea şi făcându-ne să ne simţim şi mai obosiţi. Acelaşi efect apare şi în cazul cafelei, al ceaiurilor şi al altor băuturi ce conţin cofeină, atunci când sunt consumate în exces”, a explicat Adina Rusu.