Nu ar trebui să ne temem să consumăm fructe și legume proaspete din cauza statisticilor de mai sus, potrivit site-ului Wellandgood. Dar este bine să ne asigurăm că toate produsele proaspete sunt spălate, odată ce au fost aduse acasă, indiferent dacă sunt organice, convenționale, culese direct din grădină sau expediate din alte țări.

Majoritatea substanțelor de pe piață pot fi la fel de nocive

”Toate produsele ar trebui să fie spălate înainte de a fi consumate, dacă doriți să reduceți riscul unor infecții alimentare precum norovirusul”, explică medicul Mia Syn. Acest virus extrem de contagios se răspândește prin alimentele, apa sau suprafețele contaminate.

Dar și spălatul lor poate fi o operațiune cu dus și-ntors, și asta pentru că majoritatea substanțelor de pe piață, precum spray-urile speciale, pot fi la fel de nocive.

Potrivit Food and Drug Administration (FDA), folosirea spray-urilor și a săpunurilor la spălarea fructelor și legumelor nu este doar inutilă, ci poate cauza anumite boli.

Nu s-a dovedit științific că este mai eficientă

„Utilizarea substanțelor din comerț, altele decât apa, cum ar fi săpunurile, spray-urile și alte produse așa zis speciale, nu s-a dovedit, din punct de vedere științific, că este mai eficientă. Ba chiar poate fi periculoasă pentru sănătate”, spune Syn.

După cum explică FDA pe site, produsele sunt poroase, iar asta înseamnă că fructele și legumele pot absorbi săpunul și detergenții, indiferent cât de bine le clătim după aceea. „Spălați bine toate produsele sub jet de apă înainte de a le pregăti și/sau a le mânca, inclusiv produsele cultivate acasă, cumpărate din magazin sau din piață”, recomandă FDA.

Săpunul și detergenții pot fi absorbiți de fructe și legume

„Nu este recomandată spălarea fructelor și legumelor cu săpun, detergent sau alte produse comerciale. Săpunul și detergenții pot fi absorbiți de fructe și legume, în ciuda unei clătiri temeinice, și vă pot îmbolnăvi. De asemenea, eficacitatea acestor produse în eliminarea reziduurilor sau pesticidelor nu a fost testată”, subliniază FDA.

Cum ar trebui spălate fructele și legumele

Syn arată care este cel mai bun mod de a spăla legumele și fructele, în conformitate cu îndrumările FDA:

1. În primul rând, alegeți produse care nu au fost deteriorate sau eliminați părțile afectate. La salata verde sau la varză îndepărtați frunzele exterioare.

2. Înainte de a spăla produsele, asigurați-vă că v-ați spălat mâinile timp de 20 de secunde cu apă caldă și săpun, astfel încât să nu le contaminați cu murdăria sau bacteriile de pe mâini.

3. Clătiți produsele sub jet de apă rece! Pentru produse mai tari, cum sunt cartofii, pepenii și castraveții, puteți folosi o perie curată pentru spălare.

4. Uscați produsele cu un prosop de hârtie sau o cârpă curată pentru a șterge orice reziduu rămas.